Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaşayan Muammer İnan, kaz çiftliğini ilçede Hançerli Düzü mevkisinde yaklaşık 10 bin dönüm üzerinde kurmanın mutluluğunu yaşıyor. 

İnan, emekli olduktan sonra kaz çiftliği kurarak Kars kazı üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

32 yıl devlet memurluğu yaptıktan sonra Sarıkamış Mal Müdürlüğünden idareci olarak emekli olan Muammer İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanları, doğayı çok sevdiğini kaz besiciliğinin çocukluğundan beri içinde bir ukde olduğunu söyledi.

foto-galeri-icin-tiklayiniz-006-005.png

İnan, Türkiye'de Kars kazının lezzetiyle kış sofralarında önemli bir yer bulduğunu belirterek, "Kendi memleketimizde asıl Kars kazını, tüylü 4-5 kiloya kadar ağırlığa ulaşabilen damızlık kazları seçerek bine yakın kaz beslemeye başladım. Kars kazını orijinal haliyle piyasaya sunmak istiyorum. Emekli olduktan sonra 'Boş durmak olmaz' dedim. Bu bir sevdadır. Bu nedenle bu işe gönül verdim ve başladım." diye konuştu. 

- "Amacım safkan Kars kazı üretmek"

İnan, kaz çiftliğinde beslediği Kars kazını ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak isteğini vurguladı.

Cıbıltepe Kayak Merkezi'ne gelen yerli ve yabancı turistlerin kaz yemeğine ilgi gösterdiğini anlatan İnan, "Bölgemiz doğal güzellikleriyle, turizmiyle oldukça önemli ve en yüksek rakımlı yerlerinden biridir. Kış turizmi kayak merkezimize gelen yerli ve yabancı turistlerimize Kars kazının gerçek lezzetini sunacağız." dedi.

Lezzet bakımından Kars kazının diğerlerinden farklı olduğunu belirten İnan, şunları dile getirdi:

"Başka yerlerden getirilen kazlar Kars kazının yerini tutmaz. Bu bölgenin kazı soğuğu, karı sever. Şu anda bine yakın kazım var ve sadece arpa ile besliyoruz. Başka bir yem kullanmıyoruz. Bir de çiftliğin etrafındaki doğal arpa tarlalarında otlatıyoruz. Burada amacım, safkan Kars kazı üretmek. Çiftlikte şimdilik 3 kişiyle çalışıyoruz. Kazlarımızı günde 3 kez yemlendikten sonra su göletlerinde bırakıyoruz. Çünkü kazın en çok sevdiği arpa ve sudur. İlk kar yağdıktan yaklaşık 15-20 gün sonra kesime başlayacağız."

Çiftlikte besiye alınan kazlar büyüklüğüne göre 90 ve 120 liradan, çok iri olan kazların kilosu da 45 liradan satışa sunulacak.(AA)

Editör: Wan Haber