Kalitesi, gıda güvenliği ve kurumsallığını her geçen gün daha da güçlendiren Kayseri Şeker Fabrikası, bu çalışmasını bir adım daha öteye taşıyarak, bir süredir devam eden Sedex denetiminden de başarı ile geçti.
Uluslararası pazarda üretim yapan tüm şirket çalışanlarının; çalışma şartlarının uluslararası Çalışma Standartları'na uygun olmasını sağlayan ve denetleyen yapı olan Sedex ile Kayseri Şeker Fabrikası, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi'nden sonra en çok aranan ikinci statüye de böylelikle ulaşmış oldu.
Gıda güvenliği, kurumsal yapının geliştirilmesi, ürün kalitesi ve sosyal sorumluluk ilkelerinin yerine getirilmesi noktasındaki çalışmalarını hızla arttıran Kayseri Şeker Fabrikası, gerçekleşen Sedex üyeliği ile kalite standardını en üst sıralara taşımasını bildi. İngiltere ve uluslararası pazarı için üretim yapan tüm çalışanların çalışma şartlarının Uluslararası Çalışma Standartları'na uygun olmasını sağlayan bu program çerçevesinde, dinamik bir yapı oluşturulup, her geçen gün küresel çalışma ortamlarındaki değişiklere paralel olarak çözüm üretici politikalar oluşturulması amaçlanıyor.
İngiltere'deki sivil toplum örgütleri, ticaret birlikleri ve üye firmalar tarafından oluşturulmuş bir sosyal uygunluk girişimi olan Sedex, firmaların ETI prensipleri ismi verilen belirli kurallar çerçevesinde olup olmadığını denetleyerek, Sedex statüsüne uygun hale gelen firmaların uluslararası pazarda etkin satış yapabilmesini ve tercih edilebilirliğini arttırıyor. Bu program çerçevesinde 1998 yılında ortak kararlar alınarak kurulan ETI (Ethical Trading InitiativeAhlaki Ticari Girişim) ile firmalar artık, çalıştırdıkları personelin sosyal, kültürel ve güvenlik alanlarındaki haklarını üst seviyeye taşımak ve bu koşulları korumak zorunluluğu taşıyor.
ETI Temel Kuralları arasında yer alan; Zorla Çalıştırılmanın Önlenmesi, Sendikalaşma/Toplu Sözleşme özgürlüğünün Kısıtlanmaması, Çalışma Koşullarım İş Sağlığı ve Güvenliğine uygun olması, Çocuk İşçiliğin Önlenmesi, Ayrımcılığın Önlenmesi, Çalışma Saatleri, Ödemeler ve Diğer haklar, Düzenli İstihdam, Disiplin Uygulamaları, Taciz ve Kötü Muamele Uygulamalarının Önlenmesi gibi hususlar firmalar tarafından hassasiyetle takip edilecek ve Sedex bu koşulların devamlılığını sürekli denetleyecek. Sonuçta ise uluslar arası pazarda faaliyet gösteren üst düzey kurumsal firmalar bu şartları taşıyan firmaların yakın takibine alarak, tercih edilebilir noktasında önemli bir tercih sebebi olacak.
(AÖ-Y)

08.01.2013 13:38:08 TSI

Editör: Wan Haber