Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e 'one minute' çıkışı ile hafızalara kazınan Davos'ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu'na Kayseri talip oldu. Geçen hafta sonu Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan Erciyes'teki tesisler, Davos'u bile kıskandıracak türden. Erciyes'te yapılan yapay gölün etrafına inşa edilecek 5 yıldızlı ve butik otellerin yaz aylarında hizmete girmesiyle Erciyes, uluslararası kongrelere ev sahipliği yapmaya başlayacak. Belediye, uluslar arası arenada Erciyes'in tanıtımı için çalışmalara başladı.
KAYSERİ ERCİYES'İ YENİDEN KEŞFETTİ
Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli projelerinden olan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi ile ilgili açıklama yapan AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Başbakan Erdoğan'ın Kayseri'de açılışını yaptığı 41 tesisin büyük kısmının Erciyes'te bulunduğunu söyledi. Erciyes'te hayata geçirilen projelerle Kayseri'nin turizmde iddialı olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Öksüzkaya, bu projelerin meyvelerinin alınmasına başlandığını ifade etti. Proje öncesinde Erciyes'te neler yapılabileceğinin çalışmasının yapıldığını hatırlatan Öksüzkaya, bu çalışmayla Kayseri'nin Erciyes'i yeniden keşfettiğini vurguladı.
OTELLER YAPAY GÖLÜN ETRAFINA İNŞA EDİLİYOR
Erciyes'teki mevcut 9 kilometrelik kayak pistin 200 kilometreye çıkarıldığını söyleyen Öksüzkaya, burada profesyonel kayakçılardan amatör kayakçılara hitap edecek kadar çeşitli pistlerin yer aldığını dile getirdi. Erciyes Dağı'nın Hacılar, Hisarcık ve Develi bölgelerine üç kapı yapıldığını belirten Öksüzkaya, buradan tesisleri kolay ulaşım sağlandığını ifade etti. Şu an 21 otelin planlamasının yapıldığını, buralarda 5 yıldızlı ve butik otellerin yer alacağını dile getiren Öksüzkaya, bu otellerin yaz aylarında hizmete girmesiyle birlikte Kayseri'nin kongre turizminde hız kazanacağını bildirdi. Erciyes'in zirvesinde yapay göl de bulunduğunu hatırlatan Öksüzkaya, oteller bölgesinin bu yapay göl etrafında oluşturulduğunu kaydetti. Otellerin hizmete girmesiyle artık Erciyes'ten yaz-kış istifade edilebileceğine dikkat çeken Öksüzkaya, yapay gölden elde edilecek su ile kar olmadığı dönemlerde yapay karlama yapılabildiğini kaydetti.
ERCİYES ULUSLAR ARASI ZİRVELERE HAZIR
Projeye başlamadan önce konunun her yönünün ele alındığını aktaran AK Parti Milletvekili, küresel ısınmanın Erciyes'e etkisinin olup olmayacağının bile araştırmasının yapıldığını dile getirdi. Erciyes'in spor turizmi için de düşünülen yerlerin başında geldiğini belirten Öksüzkaya, birçok spor branşında takımların kamplarını artık Erciyes'te yaptığını dile getirdi. Erciyes'in ulusal kongrelerin yanı sıra uluslar arası kongreleri de ev sahipliği yapacağını belirten Öksüzkaya, geçen yıl Kayseri Düşünce ve Atılım Derneği'nin (KAYSERİDER) Büyükşehir Belediyesi ile düzenlediği Erciyes buluşmalarının artık markalaştığını kaydetti. Davos benzeri birçok uluslar arası zirvenin Erciyes'te yapılabileceğini hatırlatan Öksüzkaya, Erciyes'in buna hazır olduğunu ifade etti. Kayseri'nin birçok uluslar arası spor müsabakasına da ev sahipliği yaptığını hatırlatan Öksüzkaya, bu tür uluslar arası zirve ve müsabakaların Kayseri ve Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını kaydetti.
BİR YANDA DAĞ DİĞER YANDA BARAJ
Proje açıklandığında birçok kişinin dağa nasıl yatırım yapılacağını merak ettiğine dikkat çeken Öksüzkaya, iş yapıldıktan sonra birçok kişinin hayal bile edemediği bir proje ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Pistlerin en geç eriyen bölgelerde yapıldığını hatırlatan Öksüzkaya, konaklama tesislerinin de yapay göletin çevresinde konuşlandırıldığını vurguladı. Kayseri'nin Yamula Baraj Gölü'nün 60 kilometre uzunluğunda sahili bulunduğunu hatırlatan Öksüzkaya, Yamula Barajı'na vatandaşların daha kolay ulaşması için alternatif yol yapım çalışmasının da sürdüğünü kaydetti. Kayseri'nin dağ ve deniz turizmine kavuşacağını söyleyen Öksüzkaya, Kayseri'nin Kapadokya bölgesinin içinde olmasının avantajını sonuna kadar kullanacağını kaydetti. Öksüzkaya, içerisinde hayvanat bahçesi ve eğlence merkezlerinin de olduğu Anadolu Harikalar Diyarı'nın hayata geçirilmesi ile birlikte Erciyes'e gelenlerin burada eğlenmenin yanı sıra Yamula Barajı'nda deniz turizmini, Kapadokya'da da kültür turizmini yaşayabileceğini kaydetti. Erciyes'e tatil için gelen araçların büyük çoğunluğun artık yabancı plakalı olduğuna dikkat çeken Öksüzkaya, "Tanıtım yapılmasıyla birlikte bu daha da artacak." dedi. Kayak turizminin pahalı bir turizm olduğunu hatırlatan Öksüzkaya, elit sporu olan kayağın Kayseri kent ekonomisinin daha da iyi bir seviyeye taşıyacağını söyledi. Erciyes'in ağaçlandırma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Öksüzkaya, bu ağaçların büyümesi ile birlikte Erciyes'in yeşil bir dokuya kavuşacağını kaydetti.
120 MİLYON EURO HARCANDI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında Erciyes Kayak Merkezi'ne son 2,5 yılda 120 milyon Euro yatırım yapıldı. İlk temelleri 2010 yılı haziran ayında atılan proje kapsamında, bölgeye piknik alanları, karlama üniteleri, mekanik tesisler, Hisarcık-Tekir arası karayolu asfaltlama çalışması ve karlama ünitelerini beslemek için Hacılar üst istasyonda 235 bin metreküplük suni gölet yapıldı.
Ayrıca proje ile birlikte Tekir kapıya ek olarak Hacılar, Hisarcık ve Develi kapıları oluşturularak, buralara mekanik tesisler inşa edildi. Bunların yanı sıra 21 adet otel yeri ihale ile satıldı. Yaz ayları sonlarından itibaren Erciyes'te yeni konaklama tesislerinin hizmete girmesi planlanıyor. Son 2,5 yılda yapılan yatırımlarla 275 milyon Euro bedelli projenin yüzde 75'i tamamlandı. Proje tamamlandığı zaman Erciyes, gelecek senenin sonunda gecelik 6 bin kişinin konakladığı, saatte 35 bin kişinin kayak yapabildiği bir merkez haline gelecek.
HEDEF, ORTA DOĞU VE KÖRFEZ ÜLKELERİ
Erciyes, konaklama sorununun çözümünden sonra uluslararası bir kayak merkezi haline gelecek. Dünyanın dört bir tarafından özellikle Alpler'den, Avrupa ülkelerinden, kayak kültürünün yoğun olduğu bölgelerden, Orta Doğu ve körfez ülkelerinden çok ciddi ziyaretçi bekleniyor. 200 kilometrelik pistin tamamlanmasıyla Erciyes, Alpler, Avusturya, İsviçre gibi dünyanın en önemli kayak merkezlerindeki pist uzunluğuna erişecek. Erciyes, bu uzunlukta pistlere ulaşınca dünyanın en iyi kayak merkezleri arasında yer alacak.
(AÖ-Y)

15.02.2013 11:01:16 TSI

Editör: Wan Haber