Kayseri Barosu tarafından yapılan bir açıklama ile Eskişehir Adliyesi'nde yaşanan hakim ve avukatlar arasındaki tartışmada yaşananlara tepki gösterildi.
Kayseri Barosu tarafından yapılan açıklamada, "
Kamuoyunun yakından takip ettiği Eskişehir Adliyesinde Mahkeme Hakimi ile Meslektaşımız arasında 04.12.2012 tarihinde duruşma sırasında yaşanan ''ayağa kalkma'' tartışması kamuoyunda yaklaşık 1 aydır tartışma konusu olmuş, daha sonrasında gelişen olaylar üzerine HSYK, 19.12.2012 tarihli açıklama yapmıştır. HSYK tarafından yapılan "talihsiz, ön yargılı, yılların birikimi olan bilinçaltındaki asıl düşünceyi ve yaklaşımı deşifre eden" açıklama ile ilgili, Kayseri Barosu ve tüm meslektaşlarımızın onur ve vakarının korunması adına açıklama yapılması kaçınılmaz olmuştur" ifadesinde bulunuldu.
Açıklamada, "Yasal mevzuatta Avukatın hangi hallerde 'ayağa kalkacağı' açık olarak belirlenmiştir. Bu güne kadar tüm meslektaşlarımız yasal mevzuat gereği ve Avukatlık meslek kurallarımıza göre mahkemelerde ve savcılıklarda saygı ve nezaket ölçüleri içerisinde hareket etmişlerdir" denildi.
Kayseri Barosu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
"Başta TBB olmak üzere, açıklama yapan barolarımızın tüm kanaatlerinin altına imza attığımızı öncelikle belirtirken, gelinen noktada gözden kaçırıldığı kanaatini taşıdığımız ve neredeyse tüm adliyelerde 'vaka-ı âdiye' haline gelen birtakım tavırların tüm avukatlarımızı rencide ettiği ortadadır.
Mahkemelerde hakim ve savcıların tavırları ile onurları kırılan, en basit itirazlarına karşı tutanak tutmakla tehdit edilen, kalemlerde ve icra dairelerinde itibarsızlaştırılan, haciz sırasında saldırı ve hakarete maruz kalan, en küçük olayda bile "potansiyel suçlu" olarak ilan edilen avukatlarımız, bugün HSYK açıklaması ile anlamışlardır ki; bilinçaltında "emir eri" gibi davranmaları beklenirken, kendilerine biçilen rolün dışına çıkmışlardır. Eskişehir'de yaşanan olayda meslektaşımız yasal mevzuat dışına çıkmadığı halde suçlu ilan edilmiş, kamuoyu algısında mahkum edilmiş ve bu olay tüm avukatlara saygı ve nezaket dersi verilmesi için fırsat bilinmiştir.
Unutulmamalıdır ki; kendisine saygı ve nezaket gösterilmesini isteyen her kişi ve kurum, karşısındakilere aynı saygı ve nezaketi göstermek zorundadır. Elbette ki kurumlar kendi üyelerinin hak ve hukukunu korumakla yükümlüdür. Ancak bunu yaparken tek taraflı ve diyaloga kapalı bir tarz, sadece tarafları daha keskin hale getirmekten öte bir fayda vermeyecektir.
Öncelikle belirtmek isteriz ki; avukatlar olarak nerede, nasıl ,kime karşı saygı göstereceğini en iyi bilen meslek mensuplarıyız. Ancak meslektaşlarımıza karşı bazılarının içine sinmese de! hem tüm toplumda hem de yargının diğer tüm ayaklarında aynı saygıyı göstermek yükümlülüğü vardır."
(AÖ-Y)

31.12.2012 13:23:22 TSI

Editör: Wan Haber