Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, en fazla fındık üretilen Ordu ve Giresun illerinden listede ilk 5'e giren Ordu ve Giresun'dan birer firmanın yer aldığını belirterek, "Yıllardır fındık rekoltesini elinde bulunduran Ordu ve Giresun'un, fındık sektöründeki ağırlığını kaybettiğini görmekteyiz" dedi.
Başkan Kaymaz yaptığı açıklamada, "Listede yer alan diğer firmalara baktığımızda ise Karadeniz dışından, İstanbul ve batı merkezli firmaların çok olduğunu görmekteyiz. Yıllardır fındık rekoltesini elinde bulunduran Ordu ve Giresun'un, fındık sektöründe ki ağırlığını kaybettiğini görmekteyiz. Gerek sektöre yön verme, gerekse sektörün politikalarını belirleme açısından Ordu ve Giresun etkisiz hale getirilmek istenmektedir. Sektöre yön verenler Karadeniz'in uzaklığı ve buna paralel olarak nakliye giderlerini azaltmak amacıyla, Adapazarı ve Sakarya merkezli yeni dikilen fındık alanlarını hızla artırmaya devam etmektedirler. Ve bu projenin ilk sinyallerini açıklanan 2012 rakamlarında görmeye başladık. Her yıl açıklanan ihraç rekortmenleri listesinde özellikle ilk 5 ve ilk 10 içerisinde büyük bir ağırlı olan Ordu ve Giresun firmalarının, 2012 listesinde azaldığını görmekteyiz" diye konuştu.
Başkan Ayhan Kaymaz açıklamasına şöyle devam etti: "Ordu ve Giresun üreticilerini ve firmalarını olumsuz etkileyen bu planın her geçen yıl hızla artırılarak, bölgemiz ekonomisine büyük bir darbe vuracağı aşikardır. Ordu ve Giresun ekonomisi bu olumsuz etkiyi kaldıracak boyutta değildir. Ordu ve Giresun'da yer alan ihracatçı firmalar ve üretici birlikleri, bir an önce borsalar öncülüğünde toplanmalı ve kenetlenmelidirler. Bölgemizi etkisizleştirmeye yönelik bu planları engelleyecek çalışmalar üzerinde ortak hareket etme kararı almalılar. Türkiye fındık üretiminin yüzde 25'ini Ordu ve yüzde 20'sini Giresun tek başına karşılamaktadır. Dolayısıyla ülkemize büyük bir döviz girdisi sağlayan ve bölgemiz ekonomisi için can damarı olan fındık sektörüne Ordu ve Giresun yön vermelidir. Ordu ve Giresun ortak hareket ederek, bölgemizi etkisizleştirmeye yönelik olan bu planı bozmalıdır."
(RCP-SLH-Y)

16.01.2013 13:54:57 TSI

Editör: Wan Haber