Düzce'nin Gölyaka İlçesi Kaymakamı Mehmet Ali Özkan heyet ile birlikte Avusturya'nın kayak merkezlerine yaptıkları inceleme gezisi ile ilgili olarak İl Genel Meclis Üyelerini bilgilendirdi.
Kaymakam Özkan, Kardüz Yaylası ve civarında yapımı düşünülen kayak tesisleri ile kış ve yaz sporları merkezine dair incelemelerde bulunmak konunun dünyadaki örneklerini yerinde görmek ve mümkün olması halinde benzer örnek uygulamaları Düzce'ye taşımak amacıyla İl Genel Meclis Üyesi Necmi Kap, Muhterem Parlak ve Turizm Müdürü ile birlikte Avusturya'nın Salzburg eyaletinde incelemelerde bulunduklarını söyledi.
Özkan yapılan inceleme gezisi neticesinde inceleme ve örnekleme için seçilen bölgenin yerinde olduğu bölge ile Gölyaka ilçe arasında doğal doku olarak benzerlikler bulunduğu bildirdi.
Özcan şöyle konuştu, "Kış turizmi bakımından benzerlikleri bulunan ilçemizin yaz turizmi açısından değerlendirildiğinde daha avantajlı olduğu gözlemlenmiştir. Avusturya'nın Salzburg Eyaleti ve civarında kış turizminin bizlerin düşündüğünden öte ek gelir ya da ek geçim kapısı olmaktan öte ana gelir kapısı olduğu, tüm yatırımların bu yönlü yapıldığı incelenmiştir. Yaklaşık 100 kilometrelik bir alanda 100'e yakın kayak tesisi ve teleferik hattının bulunması bunun kanıtıdır. Ayrıca tesislerin yaz-kış yıllık yüzde 80 doluluk oranlarıyla çalışmasında bu durumu pekiştirmektedir."
Özkan inceleme gezisinin verimli geçtiğini belirterek "İlçemiz Kardüz Yaylası gerek rakımı gerekse doğal güzellikleriyle hem kış hem de yaz turizmine son derece uygundur. Yalnız bölgede ciddi manada profesyonel planlama ve projelendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. İlimiz açısından yapılacak yatırımlar sadece Kardüz Yaylası kış ve yaz turizmi olarak değerlendirmemeli, yapılacak yatırım gelecekte büyüyebilecek, uzatılabilecek mahiyette ve bölgesel olarak planlanmalıdır. Örneğin ilimizin güneyinde Saçmalıpınar Köyü Yanık Yaylası, Kardüz Yaylası, Balıklı Yaylası, Pürenli Yaylası, Derebalık Yaylası, Odayeri Yaylası, Torkul Göleti ve Yaylası, Sinekli, Sakarca, Topuk Yaylası ve göletine kadar kış ve yaz turizmine yönelik olarak teleferik ve yol ağlarıyla birleştirilerek bütüncül bir bölge, yine Yığılca ve Yedigöller bölgesi bütüncül olarak planlanarak ikinci bir bölge olarak planlanmalıdır. Bütüncül ve bölgesel planlama ve projelendirmelerin yerel idareler ile ilgili kuruluşların katılımıyla MARKA tarafından yapılabileceği değerlendirilmektedir. Yapılacak planlama ve yatırımlarda sivil toplum örgütleri ile yatırımcılar bir araya getirilmeli planlamada yerel halk ve örgütler söz sahibi olmalıdır. Bu durum gelecekte 'Bunu Biz Yaptık' düşüncesinin ve sahiplenilmesinin temelini oluşturacaktır. Yapılacak yatırımlarda Kamu-Özel sektör işbirliği tesis edilmeli ne tek başına kamu nede yatırımcı ciddi yük altında bırakılmamalıdır. Yapılacak planlarda ve yatırımlarda doğal dokuyu bozacak beton gibi stillerinden uzak durulmalı, tüm bina ve tesisler doğaya uygun düşünülmelidir. Ayrıca sadece turizm bölgelerinde değil hedefi turizm olan tüm yerleşim yerlerinde Belediyeler ve İl Özel İdaresi yerel dokuyu bozan, kültürel bakışa uymayan yapılara izin vermemeli, hatta sıvasız, boyasız ve yarın kalmış inşaat ve hak sahiplerine yönelik tedbirler geliştirilmelidirler. Ankara ve İstanbul illeri arasındaki konumu nedeniyle yıllık en az 8 milyon kış ve yaz ziyaretçisi olan ilimiz için hayal değildir. Özellikle Salzburg ve civarını gördükten sonra heyetimizce bu rakamın az bile olduğu değerlendirilmektedir. Ziyaret sonrası yapılan incelemede ise asıl amaç olarak görülen Kardüz Yaylası ve çevresinin yapılacak teleferik sistemleri, yol ağları ve teleferik ağlarıyla birlikte sadece kışın değil 4 mevsim boyunca turizme hizmet edebileceği, buradan hareketle yatırım planlamasının tüm mevsimler ve tüm ilgili turizm kolları hesaba katılarak yapılmasının yerinde olacağı değerlendirilmektedir" dedi.
(AY)

06.02.2013 16:13:07 TSI

Editör: Wan Haber