Van milletvekilleri Mustafa Bilici ve Burhan Kayatürk, Kadir Kaptan’ın öncülüğünde düzenlenen yemekli toplantıda esnaflarla bir araya geldiler. Burada konuşan AK Parti İl Başkan Vekili Abdulhekim Karabıyık, deprem sonrası birinci derecede etkilenen esnafın oldukça zor günler yaşandığını, bu zorlukların aşılmasında hükümetin elinden gelen tüm desteği verdiğini söyledi. Van’da yaşamın normale dönmesi ve çözüm süreciyle birlikte bütün zorlukların aşılacağını ümit ettiklerini ifade eden Karabıyık, özlemle beklenen çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi için herkese görev düştüğünü ve bu hassas süreci hangi taraf sekteye uğratırsa o tarafın ihanet etmiş olacağını belirtti.


Mustafa Bilici ise, deprem sonrası esnafa verilen faizsiz kredi desteği ve borç ertelemeleri sonrası esnafın henüz toparlanmaması üzerine borçların tekrar ertelenmesi için girişimde bulunduklarını söyledi. Vergi ve SGK borçlarının 24 ay süreyle yeniden yapılandırıldığını ifade eden Bilici, “KOSGEB kredileri gecikmeli de olsa ertelenecek. KOSGEB kredisi konusunda Bakan Bey’in nezdinde girişimde bulunarak bankalarla görüştük. Ancak iki özel bankanın sistemleri buna uygun olmadığı için mutabakat sağlanamadı. Şu an buna bir ara formül arayışı var” dedi.


5084 Sayılı Yasa konusuna da değinen Bilici, Başbakanın talimatıyla bu yasayı da içeren ve hatta çok daha yeni teşvikleri barındıran yeni bir yasa metninin geçtiğimiz çarşamba günü ‘Torba Yasası’nın içerisinde yer aldığını kaydetti. Şu an bununla ilgili bakanlık düzeyinde teknik bir çalışma yapıldığını ve önümüzdeki günlerde konu ile ilgili bilgileri ayrıntılarıyla birlikte vatandaşlarla paylaşılacağını dile getiren Bilici, Van’ın deprem öncesine kadar derli toplu bir imar planın olmadığını, deprem sonrasında ise 50 yıllık planının yapıldığını, bu konuda vatandaşın itirazlarının titizlikte incelendiğini, sonuçların ise haziran ayı içerisinde açıklanacağını kaydetti.


Van için çok önemli bir proje olan çevre yolu projesinin iki şeritten üç şeride çıkarıldığı bilgisini de veren Bilici, çevre yolu yapım çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydetti. Sanayi sitesi esnafının talep ettiği işyeri kredisi ile ilgili olarak bu konuda daha önce Sanayi Bakanı ile görüştüklerini ve toplam 18,5 milyon liralık bir kaynağı Van’ın sanayi sitesi esnafı yararına çok cazip koşullarla kullandıracaklarını müjdesini sanayi esnafıyla paylaştıklarını, ancak esnafların kendi aralarında mutabakat sağlayamamalarından dolayı kredinin kullanılamadığını belirtti.


AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün de kısa bir konuşma yapmasının ardından toplantı sona erdi.

Editör: Wan Haber