Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen 2. Van Ekonomi Zirvesi’nde Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın Burhan Kayatürk tarafından konuşmacı listesinden çıkarıldığı söylemlerinin yalan olduğunu belirterek, “Ben hiç kimseyi konuşmacı listesinden çıkarmadım hiç kimseyi de dahil etmedim” dedi. 


İl Başkanlığı binasında düzenlediği basın açıklamasında konuşan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, partisinin yaptığı icraatlara değindi. AK Parti hükümeti ile gerek ülkede gerekse Van’da yapılan önemli çalışmaları hatırlatan Kayatürk, “Çaldıran depreminde karşılaştığımız sorunları birçok insan iyi bilir. Depremde hayatını kaybeden birçok kişinin cesedine bile ulaşılamadı. O zamanda devlet vardı, ama devletin anlayışı çok farklıydı. Marmara depremi yaşandı. Birçok vatandaşımızın aylar sonra enkaz altında cesedine ulaşıldı. En son Van depreminde hükümetin yaptığı icraatlar göz önünde. Van depreminde hükümet adeta seferber oldu Van'da hazır bulundu. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız en kısa sürede Van ve Erciş'e ulaştılar. Bütün imkanlar seferber edildi. Halkımız fazla sıkıntıya girmeden, deprem sürecini en asgari şekilde atlattı” dedi.


Bir gazetecinin Ekonomi Zirvesi’nde yaşanılanlarla ilgili sorusu üzerine Kayatürk, “Özellikle bana karşı linç kampanyasının yapıldığının farkındayım. Bu memleket için birileri güzel bir şey yapmak istiyorsa illaki engellenmesi mi lazım. İlla ki taşlanması mı lazım. O iftiraları atanlar o suçlamaları yapanlar hatta o linç kampanyasını başlatanlar çok iyi biliyor ki, ben o listede ne kimseyi çıkardım ne de kimseyi soktum. Bu kadar açık ve net. Ekonomi Zirvesi’ni düzenleyen iki genç arkadaşımıza her şeye rağmen teşekkür ediyorum. Çünkü Van için bir şeyler yapmak istediler. Bu zirvenin düzenlenmesi öncesinde Van Ekonomist Dergisi imtiyaz sahibi Orhan Olgun, birkaç kere bana gelerek bu zirvede Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın gelmesini istediklerini söyledi. Bende ona bunun zor olduğunu ancak elimizden geleni yapacağımızı söyledim. Ondan sonra girişimlerde bulunduk. Yapılan görüşmeler neticesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geleceği haberi verildi. Daha sonra toplantıya gitmeden önce Orhan Olgun'la görüştüm. Bana Van Valisi, Van Büyükşehir Belediye Başkanı, YYÜ Rektörü, Tuşba Belediye Başkanı, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile AK Parti ve HDP Van milletvekillerinden birer kişinin konuşmasının iyi olacağını söyledi. Ben de kendisine iyi olur ancak bunların hepsi Cumhurbaşkanının olduğu bir yerde konuşması mümkün değil dedim. Daha sonra bu anlatılanları kalem müdürüne anlattım. Kendisi de bana hepsinin konuşmasının mümkün olamayacağını Cumhurbaşkanından önce sadece bir veya iki kişinin konuşabileceğini söyledi.

Dolayısıyla böyle bir durumda ben ne listeden şunu çıkarın demişim, ne de kimseyi de listeye sokmuş değilim. Ben oraya Orhan Olgun’un bana verdiği liste ile gittim. Orada da bana Van Valisi ve deprem süresinde yapılanlarla ilgili benim konuşabileceğimi söylediler. Ben de oraya gittiğimde oradaki arkadaşlar bana, Ticaret Odası Başkanı ile Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ‘Burhan Kayatürk’ün konuşması halinde programı terk edeceklerini ve protesto edeceklerini söylediklerini ilettiler. Bunun üzerine ben de onara ‘konuşmamı geri çekmem durumunda problem çözülür mü ‘diye sordum. Onlar da ‘evet çözülür’ dediler. Van için önemli bu toplantıda benim konuşmam olmuş ya da olmamış önemli değildi. Bende bunun üzerine konuşmamı geri çektim. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın konuşmaması halinde toplantıya gelemeyecekleri haberi üzerine ben de bunu Cumhurbaşkanı kalemi ile paylaştım. O da Cumhurbaşkanı ile görüştükten sonra bana, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın konuşabileceklerini söylediler. Ben de bunu Orhan Olgun’a söyledim. Kendisi de çok mutlu oldu. Bunu kendisine söylememden kısa bir süre sonra tekrar beni arayarak Başkan Kaya’yı ikna edemediğini, otelden ayrıldığını ve kendilerinin toplantıya gelmeyeceklerini söyledi. Ondan sonra da çıktılar Cumhurbaşkanımıza saldırmaya başladılar” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber