Türk müzik dünyasının en acı kaybı olan Kayahan2ın ölümüyle birlikte ünlü sanatçının 13 sayısıyla ilgili gizemi sevenlerinin ilgi odağı haline geldi.  Şarkılardan isimlere kadar Kayahan'ın şifresi 13 rakamı oldu. Bir yarışmada Türkiye’de ilk 13’e kaldım ve birinci oldum. Sonra her şeyi 13’e tamamlamaya başladım. 

Kayahan'ın ölümü ardından çok konuşulacak bir iddia ise herkesi şoke etti.Kayahan'ın 13 sayısıyla ilgili sırrı herkesin ilgi odağı oldu. 0 0 0 0 Unutulmaz eserlkere imza atan Kayahan, 66 yaşında hayata gözlerini yumdu. Müzik ve özel hayatı ile ilgili sır detaylar da ölümü ile birlikte ortaya çıkmaya başladı. 13 rakamının hayatınınb mihenk taşı olduğu da bu sırlardan sadece birisi... Talihsizliğin rakamı olarak dünya genelinde bir algı oluşturan 13 rakamının uğursuzlığuna uzun bir süre inana Kayahan'ın bu rakamla olan bağı ortaya çıktı. Şarkılardan isimlere kadar Kayahan'ın şifresi 13 rakamı oldu. Bundan 15 yıl önce bir ulusal gazeteye röportaj vermiş ve burada 13 rakamı ile kariyerinin basamaklarını çıktığını ifade etmişti. Aslı Gönül’ün ismindeki ve şarkılarındaki 13 şifresini açıkladı. Kayahan verdiği röportajda, “Herkesin bir anormal tarafı vardır. Yıllarca 13 numaralı evi kiralayamazdım...

 

Ajandalardaki 13’ü yırtardım. Bir yarışmada Türkiye’de ilk 13’e kaldım ve birinci oldum. Sonra her şeyi 13’e tamamlamaya başladım. İkinci kızım doğduğunda yani şuanda Gönül’e ikinci ismini arıyoruz, 13’e tamamlamak için harfleri. Çok seviyorum 13’ü, 1986 senesinden beri. Gönül Acar dokuz ediyor. Başına dört harfli bir isim eklemek gerekiyor. Gönül Sayfam’ın minutajı 4.13’tür A yüzü. 16.13’tür B yüzü" ifadelerini kullanmıştı. Uluslararası sözlük Wikipedia'da 13 rakamı ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor. 13 sayısı özellikle Hıristiyanlık tarafından uğursuz olarak kabul edilmiştir. Paganizmde 13 İskandinav mitlerinde geçen bir öyküye göre, düzenbaz tanrı Loki diğer 12 tanrının katıldığı bir şölene 13. olarak giderek eğlenceyi bozmuştur. Bu olay İskandinav halklarının en gözde tanrısı Balder'in ölümüyle sonuçlanan kavgaya yol açmıştır.

 

Yunan mitolojiside tanrıların evi Olimpos Dağı'nda 12 tanrı oturur. Yunan mitolojisine en son katılan tanrı Dionysus için Hestia isimli tanrıça Olimpos'tan ayrılarak insanlar arasında yaşamaya başlar. Böylece, Olimpos'taki tanrı sayısı kötü kabul edilen 13'e ulaşmaz. Hristiyanlıkta 13 Hristiyanlıkta 13 sayısının uğursuzluğu ile ilgili birçok teori ortaya atılmıştır. bunlardan birine göre, İsa'nın Son Yemek olarak bilinen ve Roma tarafından tutuklanmadan önce havarileri ile son kez bir araya geldiği yemekte masada 13 kişi vardır. Masadaki 13. kişi olan Yahuda onu ele verir. Bir başka teoriye göre, İstanbul'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildiği 1453 yılının rakamlarının toplamı 13'tür.

Günümüzde 13 Bazı kimseler 12 kişiyle birlikte aynı masaya oturtmaktan kaçınır; birçok otelin 13 sayısını taşıyan odası ve 13. katı yoktur. Çoğu zaman yaşanan tesadüfler de 13 sayısının uğursuzluğuna yorulur. NASA'nın insanlı ay yolculuğunun 7. uçuşu olan Apollo 13 projesinin başarısızlığına neden olarak isminde geçen 13 sayısı gösterilmektedir. 

 

Editör: Wan Haber