Uzun zamandır çevre yolu ile ilgili çeşitli ithamlar ile karşı karşıya kaldıklarını ve bunun bilinçli bir şekilde şantaja dönüştürüldüğü söyleyerek, "Ben bu kentte yapılacak yatırımların siyasi polemiklere kurban olmaması için hep susmayı, sessiz kalmayı tercih ettim” dedi. Kaya, "Rize'de ve birçok kentte yapılan çevre yolu 'kamulaştırma' yöntemi ile yapılırken Van'daki çevre yolunun ise '18'inci madde' kapsamında yapılmasında ısrar ediliyor. Devlet 18'inci maddeyi uygulayarak bu halka haksızlık ediyor. Biz halkımızın yararına olmayan hiçbir çalışmaya 'evet' demeyeceğiz ve halkımızın yanında yer alacağız" dedi.

Van’da deprem öncesi projelendirilen, 6 yıldır yapımı tamamlanmayan ve en son kamulaştırılma yerine 18'inci madde ısrarı ile birlikte içinden çıkılmaz bir hale gelen “Van Çevre Yolu Projesine” ilişkin Van Emlakçılar Dayanışma Derneği üyeleri, Van Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen ziyarete Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek ve dernek üyeleri katıldı. Eşbaşkan Kaya’nın makamında gerçekleştirilen görüşmede konuşan Özdek, “Van Çevre Yolu Projesi’nin” bir an önce tamamlanması gerektiğini ve projede 18'inci madde uygulamasındaki ısrarın kendilerini mağdur ettiği söyledi. Dernek olarak bu konuda belediye ile istişare yapmak istediklerini belirten Özdek, yaşanan sorun nedeniyle iş yapamaz duruma geldiklerini ifade etti.

6-197.jpg
 Eş Başkan Kaya: Van halkının yararına olan hiçbir projeye karşı durmayız
 Dernek üyeleri tarafından yapılan ziyaretten dolayı kendilerine teşekkür eden ve projeye ilişkin açıklamada bulunan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, Van’da düzenlenen bir toplantıda AKP Milletvekili’nin  “Van Çevre Yolu Projesine” ilişkin belediyeyi zan altında bırakan ifadelerine değinerek, AKP’li vekilin söylediklerinin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak çevre yolu projesinin tüm illerde olduğu gibi Van’da da halkın mağdur edilmeden kamulaştırılma şeklinde yapılmasından taraf olduklarını belirten Kaya, "Mahkeme kararı olmasına ve belediye olarak projenin kamulaştırılma ile yapılmasını istememize rağmen bakanlık yolun 18'inci madde ile yapılmasında ısrar ediyor. Biz bu ısrarın Van halkını mağdur edeceğini defalarca dile getirmemize rağmen AKP’li vekil olayı çarpıtarak belediyemizi zan altında bırakan ifadelerde bulunmuştur. Buradan herkese açık çağrıda bulunuyoruz. Van halkının yararına yapılacak hiçbir projenin karşısında asla durmayız. Bunu bütün samimiyetim ile ifade ediyorum. Ben her türlü toplantıya her türlü görüşmeye açığım. Aksini iddia edenlere de hodri meydan diyorum” dedi.

‘İlgili kurumlar yazışmalarımıza dahi cevap verme tenezzülünde bulunmuyorlar’
 Projenin 2013 yılından bu yana planlandığını, fakat bir türlü başlanamayan yatırımın eksikliklerini belediyenin üzerine atarak belediye ve halkın karşı karşıya getirilmek istendiğini ifade eden Kaya, Büyükşehir Belediyesi tarafından bakanlığa ve ilgili kurumlara gönderilen yazıları da dernek üyeleri ile paylaştı. Kaya, "Sürecin başından beri yapılan çalışmaların hak, hukuka ve yasaya aykırı olduğunu, bu şekliyle bu yatırımın gerçekleştirilemeyeceği uyarısını yaptık. Yaklaşık 2 yıldan bu yana Çevre Şehircilik Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Van Valiliği bu yanlıştan dönmek bir tarafa, işbirliğine dahi gelmiyorlar. Özellikle Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü bu konuda çözüm önerilerimiz için randevu vermedikleri gibi, yazışmalarımıza dahi cevap verme tenezzülünde bulunmuyorlar. En son Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına İmar 18'inci madde geri dönüşüm ve yeni uygulamaların tamamının tarafımızca yapılacağına dair yazı yazdık. 15 gün içerisinde cevaplandırılması gereken yazı aradan aylar geçmesine rağmen halen cevaplanmış değil” dedi.

Eş Başkan Kaya: Defalarca söz verilmesine rağmen taleplerimiz yerine getirilmedi
 Belediye Başkanlığı görevine geldiği günden bu yana çevre yolu ile ilgili çeşitli ithamlar ile karşı karşıya geldiğini ifade eden Kaya,” Ben bu kentte yapılacak yatırımların siyasi polemiklere kurban olmaması ve kentimize zarar gelmemesi için hep susmayı, sessiz kalmayı tercih ettim. 2009 yılında göreve geldiğim ilk gün bir protokol ile karşılaştım. Edremit Belediyesi, Van Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalanmıştı. Protokolde “18'inci maddeyi belediyeler uygulayacak. Eğer Edremit Belediyesi ve Karayolları bunu başaramasalar, Van Belediyesi bu uygulamayı yapacak” diye. Ben o dönemde belediye olarak, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bu protokolü imzalamayacağımı söyledim. Burhan Yenigün döneminde bu protokol imzalamış ama yetkisiz bir şekilde imzalamıştı. Meclis kararı alınmamıştı. Bende bu protokol 'kanunsuz ve yükümsüzdür' diye imzalamadım ve uygulamadım. Bundan dolayı birçok şantajlara maruz kaldım. Hatta birçok bakanlık 'belediye bu protokolü imzalasın bizde onların işlerini yaparız' dediler. Deprem yılında o dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Erdoğan Bayraktar’a 'ilave imar revizyona ihtiyacımız olduğunu ve Van’ın imar revizyonun yargı aşamasında olduğundan dolayı, iş yapamadığımızı, ilave imar planımızı yapmamız için bakanlığın bizlere izin vermediğini' kendisine uzun uzun anlattım.  Bakan Bayraktar o zaman bana söz verdi, 'talebinizi yerine getireceğim' diye. Bana, "Kentin imar planını beraber yapacağız ve bunun için protokol imzalayacağız” dedi. 18. madde ile ilgili bakan beye bunun yanlış olduğunu ve bu uygulamayı yapmadığımız dolayı bunun da bize karşı şantaj olarak kullanıldığını söyledim, yine bu şantaja razı olmayacağımı da söyledim. 8 Şubat 2012’de başlayıp 8 Şubat 2013’de bitecek olan 1 yıllık bir protokol imzalamıştık. Daha sonra bir takım aksamalar yaşandığı için imar planı sorunu çözülemedi. Bunun üzerine de Ankara’da birçok görüşme yaptık. Son olarak 'bunun en az 6 ay içerisinde çözüleceğine' dair sözler verildi, ama sorun o günden bu yanadır devam ediyor. Maalesef bakanlık halen imar planını bize devir etmiş değil” diye konuştu.

Kaya: Rize'de 'kamulaştırma', Van'da 18'inci madde uygulanıyor. Neden?
 Büyükşehir Belediyesi olarak, çevre yolu ile ilgili yaşanan sorunun çözüme kavuşması için kentte bulunan bütün kurumlara yazı göndererek görüşme talebinde bulunduklarını söyleyen Kaya, "Bizler, devletin belediyeye 18'inci maddeyi uygulamasını istediğini, bizim de buna itiraz ederek kamulaştırma yapılması gerektiği yönünde talepte bulunduğumuzu söyledik. Yapılan görüşmelerde bir kurum hariç diğerlerinin tamamı devlettin kamulaştırma yapmasını istedi. Bunu kabul etmeyen tek kurumda kaygılarının olduğunu, içeriden aldıkları duyum ile arsa spekülasyonun olacağını ve vatandaşın arsalarını ucuza alan bazı kişilerin bu arsaları daha sonra devletin kamulaştırma yapması durumunda pahalıya satacaklarını söylediler. Biz de daha sonra valiliğin, karayolları genel müdürlüğü ve birçok sivil tolum örgütlerinin içerisinde yer aldığı bir toplantı yaptık. Karayolları Genel Müdürlüğü bir sunum yaptı. Bizde sunumumuzu yaparak en son 12- 13 yıl içerisinde yapılan çevre yollarının nasıl ve ne kadar süre içerisinde yapıldığını aktardık. Yaptığımız araştırmalarda yapılan çevre yollarının yüzde 95’nin kamulaştırma ile yapıldığını tespit ettik. Türkiye’de yapılan tüm çevre yollarını örnekler ile kendilerine sunduk. En son olarak Rize’de yapılan çevre yolu ile ilgili çalışmaları yerinde inceleyerek ve nasıl yapıldığını bizzat onlara anlattık. Rize’de kamulaştırma haritası askıya çıkarılmış ve halkın mağdur olmaması için 18'inci madde uygulanmamıştı. Ben de o toplantıda başbakanın memleketinde kamulaştırma yöntemi ile bu çevre yolunun açıldığını ve halkın mağdur edilmediğini söyleyerek, Van’da aynısının yapılmasını istedim. Buradaki çevre yolu ile ilgili çözüm önerimiz kısmi olarak kabul görmüştü. Daha sonra Kadastro Müdürü bize çevre yolu güzergahında kimlerin arazilerinin olduğunu yönünde bize bilgi vereceklerdi.Biz de o bilgiler doğrultusunda arazi sahipleri ile görüşerek ikna etme yönetimine gidilmesini isteyecektik. Ancak o toplantıda söz verilmesine rağmen o günden bu yana tek bir kişi ile ilgili bize bilgi verilmedi ve görüşmeye gelinmedi " dedi.
 Eş Başkan Kaya: Devlet Van'da 18'inci maddeyi uygulayarak halka haksızlık ediyor
 Böylesi durumlarda her zaman halkın yanında olacaklarını defalarca kez açıkladığını belirten Kaya, devletin Van'da 18'inci maddeyi uygulayarak halka haksızlık ettiğini söyledi. Danıştay'ın da çevre yoluna ilişkin '18'inci madde uygulanırsa mahalleli zarar görür' şeklinde bir kararının olduğunu hatırlatan Kaya, yerel mahkemenin 18'inci madde ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen bakanlığın 18'inci maddede ısrar etmeye devam ettiğini söyledi. Bu sorunun çözülmesi için defalarca randevu istemelerine rağmen bakanlığın kendilerine randevu bile vermediğini aktaran Kaya, bu sorunun çözülmesi için Valilik, Karayolları ve diğer kurumlarla bir araya gelmeye hazır olduklarını ancak bu kurumların ciddi olması gerektiğini söyledi. Kaya, "Başka bir öneri daha yapıyorum. İnsanlara arazilerinin paraları verilmeyecekse o zaman halkın kullanılan arazisi kadar başka bir yerde hazine arazisi verilsin kendilerine. Hazine mallarını TOKİ’ye peşkeş çekeceklerine halka versinler bu sorun da ortadan kalksın" şeklinde konuştu.

Eş Başkan Kaya'dan STK'lara: Kim haklıysa onun yanında durun!
 Van’ı seven Van halkının menfaati için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Kaya, "Sizler bugün bir STK temsilcileri olarak buradasınız. Kim haklı ise onun yanında durun! Siyasi çekişmelere değil, haklı olanların yanında yer alın! Bu kentte biri haksızlık yapıyorsa, siz de haksızlığın karşısında durarak, halkın yanında olun. Eğer biz art niyetli isek, gelin kapıya dayanın ve sorgulayın. Eğer bu konu ile ilgili ben haksızlık yapıyorsam gelin neden böyle yapıyorsun? deyin. Planı yapan Çevre Şehircilik Bakanlığı, projeyi yürütmekle görevli olan ise Karayolları Genel Müdürlüğü’dür. AKP’li vekiller her seçim öncesi söz veriyorlar, ama hiçbir şey yapmıyorlar sorun ise bize kalıyor. Projeyi bize devretsinler, parayı da bize versinler biz yapalım. Karayolları Genel Müdürü, 'projenin bedelinin yüzde 10’nu aştığı için kamulaştırma yapamadıklarını' söylüyor. Biz DSİ ile kentte su şebekesi getirdik, ve dağ başında olan vatandaşların bile arazi bedellerini ödedik. Bana neden kamera karşısına çıkmıyorsun diye eleştiri yapıyorlar. Ben kamera meraklısı bir insan değilim. Yoksa çıkarsak Zahir Soğanda ya da Beşir Atalay kadar konuşur ve polemik yapabiliriz. Bizler, onlar gibi yalan söylemeyiz. Ama bizler bu kenti herkesten daha fazla savunabiliriz. Çevre yolu konusu ile ilgili üstümüze düşen ne varsa hak ve adalet yolu ile yapılması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.   

Editör: Wan Haber