BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve BDP İl Eşbaşkanı Figen Yaşar, Anadolu Konteynır Kent’te çıkarılmak istenen ve bunun üzerine yaklaşık bir haftadır açlık grevinde bulanan depremzedeleri ziyaret etti. Üzerinde "7,2 deprem mağdurları karanlıktayız, barınacak, insanca aydınlık bir yuva istiyoruz. Bu nedenle açlık grevindeyiz" yazılı pankartın altında açlık grevlerini sürdüren depremzedelerle bir araya gelen Gür, Kaya ve Yaşar, vatandaşların sorunlarını dinledi. Konteynır kent sakinleri adına konuşan Ali Ay, uzun bir süreden beridir elektriklerinin kesildiğini, sonra suyun kesildiğini, daha sonra ise zorla konteynır kentten çıkarılmaya çalışıldıklarını söyledi. Çözüm bulununcaya kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade eden Ay, şu ana kadar yapılan görüşmelerden herhangi bir sonucun çıkmadığını kaydetti. Ay, “Bizimle görüşmeye gelenler konteynır kentten çıkmamız dahilinde 5 ay kiralarınızı karşılayacaklarını, bunun dışında hiçbir şey yapmayacaklarını söylediler. Biz 120 aile şu an insanca yaşam koşullarının dışına itildik. Bu ailelerin tamamı deprem öncesi zaten fakirdi, depremden sonra ise hiçbir şeyleri kalmadı. Biz 120 aileye bunlar yapılırken, öte yandan 1 milyon Suriyeli Türkiye’de konteynır kentlerde yaşıyor. Bir milyona çözüm bulunuyor ama 120 aileye çözüm bulunmuyor. Bizim şu ana kadar hiçbir talebimiz kabul edilmedi. Bizi sürekli o kurumdan diğerine gönderiyorlar, biz mağdur ailelere mutlaka konut verilmesi gerekiyor” dedi.


BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise, burada yaşananların insani bir durum olmadığını belirterek, “Acilen bu insanlara biz çözüm bulunması gerekiyor. Burada bulanan yurttaşlarımızın taleplerinin de netleşmesi gerekiyor. Belediyemizin 120 aileye konut yapacak gücü yok. Ama hükümetin bu konuda mutlaka bir çözüm bulması gerekiyor. Devlet nezdinde kalıcı bir çözümün bulunması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Parti ve belediye olarak bu sorunun çözümü için elimizden gelen tüm çabayı vereceğiz. Burada insani bir durum yok. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor” dedi.


Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da, burada yaşananlar üzerinden kirli bir siyasetin dönmeye başladığını belirterek, buradaki insanların buna kesinlikle müsaade etmemesi gerektiğini kaydetti. Belediyenin suyu kestiği yönünde söylenenlerin tamamının yanlış ve yersiz olduğunu aktaran Kaya, “Biz ana hattan buraya bir vana bağlayarak su verdik. Ancak konteynır kentin içerisindeki su ile ilgili çalışmaları biz yapmadık. Bu nedenle belediyenin buraya verdiği su ile kesinlikle bir sıkıntı yok. Gelen su buradaki yetkililer tarafından kesiliyor. Bunu tüm halkımızın böyle bilmesi gerekiyor. Konteynır kentlerdeki elektrik parasının tamamı TEDAŞ’a ödendi ama bize bu konuda para ödenmedi. Biz de halkımız mağdur olmasın diye çok da bunu dinlendirmedik. Ama emin olun sizlerin mağduriyeti olmasaydı bu konudaki politikamız farklı olurdu” dedi.


Kaya, hafta içerisinde kentteki birçok kurumla bir toplantı yaparak, bu sorunun çözümü için gerekli yerlerle görüşmeler yapacaklarını belirtti.

Editör: Wan Haber