Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, 1992 yılında kurulan Kafkas Üniversitesi'nin kuruluşundan buyana geçen 20 yıl içerisinde personel, öğrenci ve fiziki mekan açısından büyük gelişmeler yaşadığını belirtti.
Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Kafkas Üniversitesi'nin hızla büyüdüğünü ve Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasında yerine aldığını kaydetti.
KAÜ'nün Kars ve çevre illerin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine de önemli ölçüde katkılar sağladığını ifade eden Özcan, KAÜ'ye bağlı olarak Artvin, Ardahan ve Iğdır illerinde bulunan Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarının temel oluşturması sonucunda Artvin, Ardahan ve Iğdır illerinde 3 yeni Üniversite'nin kurulduğunu söyledi.
Rektör Sami Özcan; "KAÜ'de, eğitim ve öğretim faaliyetlerini, 9 Fakülte, 1 Devlet Konservatuarı, 3 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü ve 13 Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde sürdürülmektedir. Üniversitemizde 2012-2013 eğitim öğretim yılında Önlisans, Lisans ve Lisansüstü programlarda yaklaşık olarak 16 bin öğrenci öğrenim görüyor" dedi.
Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, KAÜ'nün coğrafi olarak ön Asya'nın giriş kapısında olduğunu ve Kafkasya ve Asya ülkeleriyle bilim köprüsü oluşturduğunu vurguladı.
Rektör Özcan; "Tüm yerleşkelerinde öğrenci yemekhaneleri ve kafeteryaları düzenli olarak hizmet veriyor. Öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlar ile özel yurtlarda barınma ihtiyaçlarını karşılayabildikleri gibi kiralık konutlarda öğrenciler tarafından ilgi görmektedir. Ayrıca KAÜ yerleşkesi içerisinde hayırsever Vasfiye Eriş tarafından 200 kişilik suit odalardan oluşan Kız Öğrenci Yurdu'nun yapımı tamamlandı. İl dışında bulunan Fakülte ve Yüksekokullardaki öğrencilerin barınmaları için Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne gerekli taleplerimiz yapıldı. Öğrenciler ve personel, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki Sağlık Merkezi ve Tıp Fakültesi'nden hizmet alabiliyor. Öğrencilere verilen devlet kredi ve burs imkanlarının yanı sıra ekonomik durumu yetersiz olanlara Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı tarafından imkanlar ölçüsünde burs veriliyor. Coğrafi olarak Ön Asya'nın Türkiye' ye giriş kapısında olan bölgede bulunan üniversitemiz, Kafkasya ve Orta Asya Ülkeleri ile Ülkemiz arasında bilim ve kültür köprüsü oluşturma çabalarını da başarı ile sürdürmektedir" diye konuştu.
Öte yandan KAÜ'nün bütün birimlerinde öğrencilerin ve araştırmacıların branşları ile ilgili eğitim-öğretiminde araştırma olanaklarını arttırmak amacıyla laboratuvarlar mevcut. Ayrıca Üniversitenin tüm birimlerinde bilgisayar, laboratuvarları ve internet bağlantısı bulunuyor.
KAÜ'de Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler için öğrenciler tarafından düzenlenmek istenilen tanışma çayları, geziler, mezuniyet baloları gibi etkinliklerde öğrencilere bütün imkanlar sağlanarak gerektiğinde araç, malzeme ve yer tahsis edilerek gerekli katkıda bulunuluyor.
Öğrenciler, kapalı spor salonları, halı sahalar, açık spor alanları ve Sarıkamış Kayak tesislerinden faydalanabilmekte, ulusal ve uluslararası spor müsabakalarında KAÜ'yü temsil edebilmekte. Ayrıca KAÜ'de birimler arasında her yıl düzenli olarak futbol, voleybol, basketbol ve diğer spor dallarında turnuvalar gerçekleştiriliyor. Konferans, seminer, panel, kongre gibi bilimsel toplantılar aracılığı ile öğrenciler güncel konularda bilgi ve görgüleri artırılmaktadır. Gösteri, sergi, tiyatro gibi kültürel etkinlikler ve üniversite bünyesinde bulunan öğrenci kulüpleri ile öğrencilerin, geleceğe güvenle bakan evrensel değerlerle donatılmış, toplumsal değerlere duyarlı, kültür ve sanat bilinci gelişmiş bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunuluyor. Öğrenciler, bölgenin coğrafi konumu nedeni ile komşu ülkelerin tarihi ve turistik yerlerini gezip görme olanağına sahiptir. Her yıl mayıs ayında üniversitece düzenlenen Bahar Şenlikleri ve Kaz Bayramı gibi etkinliklerde öğrenciler, kendi yeteneklerini sergileme fırsatı bulmakla beraber, bolca eğlenmekte; Kars ili ve çevresinde düzenlenen diğer sosyal ve kültürel etkinliklerde katılmaktadırlar. Üniversite de Biyoloji, Doğa ve Yaşam, Dağcılık, Kuş Gözlem, Kitap, Müzik, Şiir, Fotoğraf, Atatürkçü Düşünce, Tiyatro, Satranç, Sinema, Binicilik ve Atçılık, Sosyal Düşünce ve Basın Yayın gibi adlarla kurulmuş olan çok sayıda öğrenci kulübünde binden fazla öğrenciler aktif olarak faaliyet gösteriyor.
KAÜ'nün Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasında yer aldığı ve Türkiye'nin her yerinden KAÜ'yü öğrencilerin tercih ettiği kaydedildi. KAÜ'de 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında 16 bin öğrenci eğitim görüyor. Geçen yıl öğrenci sayısı 12 bin civarında bulunuyordu.
(IÇ-AA-Y)

09.01.2013 15:07:38 TSI

Editör: Wan Haber