IŞİD terör örgütü son zamanlarda gücünü kaybederek saldırı pozisyonundan savunma pozisyonuna geçti.  Pentagon’da düzenlenen basın açıklamasında IŞİD ile mücadele maddeleri tartışıldı

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

IŞİD’in kayıp ve zararlarına yönelik soru üzerine, kesin rakamlar vermeyen ve amacın kaç kişinin öldürüldüğünü saymak olmadığını belirten Kirby, yine de IŞİD’in yüzlerce militanını, araçlarını ve binalarını yok ettiklerini, petrol akışına darbe vurduklarını dile getirdi.

Kirby, IŞİD’in ivmesinin durdurulduğunu belirterek, son birkaç haftadır IŞİD’in Irak’ta daha çok savunma pozisyonuna geçtiğini ve yeni topraklar kazanamadığını kaydetti.

Ancak kimsenin buna "olmuş bitmiş" gözüyle bakmadığını ifade eden Kirby, IŞİD’in hala Musul üzerinde kontrolünün sürdüğüne, özellikle Ramadi olmak üzere Anbar’ın bazı bölgelerinde çekişmeli mücadelelerin devam ettiğine ve IŞİD’in Beyci’yi ve Yezidiler'i tehdidinin hala var olduğuna işaret etti.

Kirby, "Yani daha çok çekişmeli bir ortam var ama son haftalarda IŞİD’den önemli bir yeni saldırı girişimi görmedik. Son haftalarda daha çok savunma pozisyonundalar" ifadesini kullandı.

Kirby, yine de IŞİD’den yeni hücumlar da beklenebileceğine işaret etti.

Öte yandan Kirby, Irak güçlerine eğitim için gönderileceği daha önce belirtilen Amerikan personelinin bir kısmının daha, bu ay sonuna kadar Irak’a gönderileceğini açıkladı.

Irak’ta şimdiden El-Esed havaüssünde ve diğer iki bölgede eğitim için Amerikan personelinin halihazırda bulunduğunu ve sınırlı sayıda eğitimlerin de başladığını anlatan Kirby, Irak’ta sıfırdan ordu kurmadıklarını da vurguladı.

Kirby, Irak güçlerinin bazılarının çok iyi olmasına rağmen bazılarının daha çok eğitime ihtiyacının bulunduğunu, amaçlarının Irak ordusunu yeniden kurmak değil, olanları güçlendirmek olduğunu söyledi.

"Olumlu bir işaret"

Türk diplomatik kaynaklar, Suriyeli muhaliflere yönelik "eğit donat" programına ilişkin mutabakat muhtırasının Ocak ayında imzalanmasının beklendiğini ve bu kapsamda 3 yılda toplam 15 bin kişinin eğitilmesinin hedeflendiği belirtmişti.

Kirby, konuyla ilgili soru üzerine, Türkiye ile Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve ekipmanı için koordinasyon ve planlamaya devam ettiklerini bildirerek, "Bu görüşmeler devam ediyor. Şu anda bu konuda bir açıklamam yok ama (Türkiye) Dışişleri Bakanlığından gelen açıklama bizce olumlu ve iyi bir işaret" dedi.

Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi noktasında şu anda Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın ev sahipliğini kabul ettiğini anımsatan Kirby, eğer bu konudaki çabalar aynı şekilde devam ederse, bahar başlarında eğitimlere başlayabileceklerini düşündüklerini kaydetti.

AA

Editör: Wan Haber