Kastamonu'da üç gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle 487 köy yolu ulaşıma kapandı.
Kastamonu İl Özel İdare tarafından yapılan açıklamaya göre, üç gündür aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle Merkez'de 15, Ağlı'da 13, Araç'ta 60, Azdavay'da 46, Bozkurt'ta 25, Cide'de 38, Çatalzeytin'de 38, Daday'da 29, Devrekani'de 6, Doğanyurt'ta 20, Hanönü'nde 16, İhsangazi'de 2, İnebolu'da 63, Küre'de 31, Pınarbaşı'nda 25, Seydiler'de 12, Şenpazar'da 20, Taşköprü'de 15 ve Tosya'da 13 olmak üzere toplam 487 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Köy yollarının açılması için İl Özel İdaresine bağlı ekipler, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
İl merkezinde ise Kastamonu Belediyesi ekiplerince, yolda ve kaldırımlarda biriken karları temizleme ve tuzlama çalışmaları aralıksız devam ediyor.

SÜRÜCÜLER YOLDA KALDI
Etkili olan kar yağışı dolayısıyla birçok maddi hasarlı kaza meydana geldi. Kastamonu-İstanbul ve Kastamonu-Ankara karayolunda geceyi benzinliklerde veya yol kenarlarında geçiren TIR sürücüleri ancak sabah saatlerinde yola çıkabildi. Ayrıca bu güzergahları kullanacak araçların ise geçişleri kontrollü bir şekilde yapılıyor. Ayrıca bu güzergahlarda araçların zincirsiz geçişlerine izin verilmiyor. Kent merkezinde sabah saatlerinde tipiye dönüşen kar yağışı nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Kar yağışı nedeniyle ulaşımın bir hayli zorlaştığı bölgelerde çok sayıda yaramalı ve maddi hasarlı kazalar yaşanırken, şu ana kadar can kaybı yaşanmadı. Yetkililer, sürücüleri zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları konusunda uyarırken, trafiğe çıkacak olan araç sürücülerinin ise mutlaka zincir takmalarını ve karlı yolda çok dikkatli seyretmelerini istedi.

ÇOCUKLARIN KAR KEYFİ
Kastamonu'yu etkisi altına alan kar, hayatı olumsuz etkilerken, karın yağmasına en çok çocuklar sevindi. Taşımalı eğitim gören öğrencilere iki günlük kar tatilinin de verilmesi üzerine kendilerini dışarı atan çocuklar renkli görüntüler oluşturdu.
Okul çıkışında bir araya gelen çocuklar temin ettikleri çeşitli malzemelerle kaymanın keyfini doyasıya yaşadı. Bakır tepsi, poşet, tas gibi buldukları malzemelerle rampadan kayan çocuklar saatlerce eğlenmenin keyfini yaşadı. Ayrıca, bir araya gelen çocuklar birbirlerine kar topu atarak kardan adamda yapmayı ihmal etmediler.
Son yılların en etkili kar yağışının yaşandığı Kastamonu'da çocuklar saatlerce kar üstünde karla oynayarak gönüllerince eğlendi.

KASTAMONU'DA EĞİTİME KAR ENGELİ
Etkili olan kar yağışı nedeniyle Azdavay, Küre, Pınarbaşı ve Araç ilçelerinde eğitime ara verildiği bildirildi. Yoğun kar yağışı alan Azdavay ile Küre ilçesinde ilk ve orta öğretim ile liselere iki gün ara verildiği belirtildi.
Öte yandan, Araç ilçesinde taşımalı eğitim gören okullarda bir gün, Pınarbaşı ilçesinde de ilk ve orta öğretime iki gün, liselere ise bir gün süreyle kar nedeniyle ara verildiği açıklandı.
Kastamonu'yu son günlerde etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle eğitime bazı ilçelerde ara verilirken, kar yağışının şiddetini kaybetmemesi durumunda bu sürenin daha da uzatılacağı öğrenildi.

EKİPLER, ARALIKSIZ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Kastamonu İl Özel İdaresi'ne bağlı kar kürüme ekipleri ile Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü'ne bağlık ekipler, 24 saat kesintisiz yolları açık tutmak için karla mücadele ediyor. Yolları açık tutmak için bazı operatörler ise, iki gün boyunca yere ayak basmadı. Kastamonu'da karla mücadele çalışmalarında ekipler aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan, son üç gündür etkili olan kar ve tipi, yerine bugün Kastamonu'da güneşli bir havaya bıraktı.
(Vİ-SA-AŞ-Y)

10.01.2013 17:40:42 TSI

Editör: Wan Haber