Gazipaşa'nın Gökçebelen köyünde ikamet eden Çetiner ailesinde 5 kardeş, kas erimesi hastalığıyla boğuşuyor. Hastalık kadar maddi imkansızlıklarla da mücadele eden aile devlet yetkililerinden yardım istedi. Ailenin dramını duyan hayırsever vatandaşlar aileye yardım elini uzattı.
Antalya'dan bir hayırsever, aileye engelli çocukların yatması için dört adet katlanabilir elektrikli yatak ve bir kondisyon bisikleti hediye etti. Elmalı ilçesinden bir hayırsever engelli çocuklar için bir yürüyüş bandı getirerek aileye teslim etti. Bazı vatandaşlar gıda yardımı yaptı. Kardeşler ayrıca Özel Kemal Akça Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde haftanın bir günü fizik tedaviye başladı.
Ailenin durumuna seyirci kalmayan Gazipaşa Kaymakamlığı ailenin yaşadığı evi onarmak için bir proje hazırladı. Damı akan ve çökmek üzere olan evin onarılması için hazırlanan projeye maddi destek almak için proje Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na gönderildi.
Hayırseverlerin kendilerine hediye ettiği yatakları ve spor aletlerini iki oda evlerinde kullanamayan aile, devletten gelecek yardımı bekliyor. Kas erimesi hastalığına ilk yakalanan Ferhat Çetiner (34), evlerinin müsait olmaması nedeniyle kendilerine getirilen yatakları ve spor aletlerini kullanamadıklarını söyledi. İki yatağın ve spor aletlerinin evin dışında bekletildiğini ifade eden Çetiner, şöyle konuştu: "Televizyona çıktığımızdan bu yana bir takım şeyler değişti. Ev yardımı için kaymakamlığa müracaatta bulunduk. Onlar bir dosya hazırlayarak bakanlığa göndermiş sonucu bekliyoruz. Evimizin damı akıyor. Dışarıda yağmur bitiyor ama evin içinde yağmur dinmiyor, sürekli damlıyor. Biz de ahırda bulunan bir ineğimizi satıp ustaların parasını ödeyerek evimizi onarmayı düşünüyoruz. Mecburen sütünü içtiğimiz ineği satmak zorundayız. Hastalığımızın şiddetini azaltmak için bizlerin sürekli olarak süt ve yoğur tüketmesi gerekiyor ama yapacak bir şey yok. Evimizin onarılması bizim için şimdilik daha önemli. Kaymakamlık görevini yapmış, bakanlığa göndermiş projeyi. Biz bakanlıktan gelecek olan yardımı bekliyoruz."

DAMI NAYLONLA KAPATTIK
Akan odayı ve gelen yatağı gösteren kas hastası Durnagül Çetiner de, kendilerine gönderilen yatağı sudan korumak için dama ve yatağın üzerine naylon serdiklerini söyledi. Sadece iki yatağı evin içine koyabildiklerini belirten Durnagül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yatağı duyarlı bir vatandaşımız göndermiş sağolsun. Allah razı olsun. Yatağımız geldi ama koyacak yerimiz yok. Evin damı damlıyor. Gördüğünüz gibi naylon çekerek yatağı korumaya çalışıyoruz. Bu yatağı korumak için dama naylon çektik. Yatak bizim için çok önemli çünkü diğer yataklarda yatamıyoruz."

TEDAVİ GÖRÜYORLAR
Çocukların annesi, kronik böbrek hastası Sultan Çetiner de devletten bir an evvel yardım beklediklerini söyledi.
Çetiner ailesinin dört özürlü ferdi her cumartesi günü Gazipaşa Av. Kemal Akça Rehabilitasyon Merkezi tarafından evlerinden alınarak merkezde tedavi görüyor. Fizyoterapist Aydın Durusoy ile çalışan 4 kardeş, tedaviden son derece memnun olduklarını bildirdi. Tedavi gören kardeşlerden Zeynep Çetiner, şöyle konuştu: "Daha önce rahatsızlığımız sebebi ile televizyonlara çıktık. Bunun sonucunda kaymakamlığımızın girişimleri ile Rehabilitasyon Merkezinde fizik tedaviye başladık. Tedaviye başlamadan önceki durumumdan daha iyiyim. Benim sıkıntım merdivenleri inip çıkmaktı. Artık merdivenlerden daha rahat çıkabiliyorum. Tedavi süresince hareketlerimiz düzeldi. Artık yere düşmüyorum. Fizik tedaviye devam edersem daha iyi olacağıma inanıyorum. Dershaneye gitmek istediğimi söylemiştim. Dershaneye başladım. Şu an çok büyük oranda olmasa da faydası oluyor, netlerimde yükselme var. Devam edersem inşallah daha da iyi olacak."
Rehabilitasyon merkezinde görevli fizyoterapist Aydın Durusoy da, Çetiner kardeşlerin yaklaşık iki aydır rehabilitasyon merkezinde tedavi gördüğünü ve tedavinin olumlu sonuçlar vermeye başladığını söyledi. Durusoy, kısa süreli hedeflere bir şekilde ulaştıklarını belirterek şöyle konuştu: "Uzun süreli hedeflerimizde ise yaşam kalitesini artırmayı istiyoruz. Tedaviye devam ettikleri sürece merdiven inip çıkma, düştükleri zaman daha rahat kalkma, desteksiz yürüme konularında iyileşme olacağını düşünüyorum."
(AMT-HO-Y)

28.01.2013 10:58:50 TSI

Editör: Wan Haber