Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai beraberindeki kalabalık heyetle 3 günlük ABD ziyaretine bugün başlıyor. Karzai ziyaret sırasında ABD Başkanı Barack Obama ve birçok üst düzey yetkili ile görüşmeler gerçekleştirecek. Ziyaretin ana gündem maddesi ise Amerika ile Afganistan arasında imzalanacak olan Stratejik Güvenlik Anlaşması.
Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai'nin Washington ziyareti, kendisinin 8 yıllık Cumhurbaşkanlığı süresince yaptığı en önemli ziyaret olma özelliğini taşıyor. Bu ziyaret Afganistan'ın geleceği açısından hayati önem taşıyor, zira bu ziyaretin ana gündem maddesi Amerika ile Afganistan arasında bu yıl imzalanması planlanan Stratejik Güvenlik Anlaşması masaya yatırılacak. Ayrıca Afgan güçlerinin eğitimi ve ekipman ihtiyaçlarının neler olduğu ve nasıl temin edeceği konusu da ziyaretin diğer önemli gündem maddesi. Stratejik Güvenlik Antlaşması ile 2014 sonrasında Amerika'nın Afganistan'da ne kadar asker bulunduracağı ve bu askerlerin hangi üslerde kalacağı belirlenecek. Amerikan kaynakları 2014 sonrasında Afganistan'da 6 bin ila 20 bin arasında askerinin Afganistan'da kalabileceğini belirtiyor. Afganistan tarafı ise bu anlaşmada Afganistan'ın egemenlik hakkının kırmızı çizgileri olduğunu ve bundan taviz verilmeyeceğini dile getiriyor. Afganistan'ın tarafı 2014 sonrası Afganistan'da kalacak Amerikan askerlerinin hiçbir Afgan vatandaşının tutuklama veya sorgulama faaliyetinde bulunmamasını, ayrıca ülke içinde ve dışında bu birliklerin operasyon yapmama garantisinin verilmesini istiyor.
Afganistan'da bu anlaşmaya sıcak bakan da var, bu anlaşmanın imzalanmasına karşı çıkan da bulunuyor. Yerel halktan bazıları 2014 sonrasında NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinden sonra Afgan güçlerinin ülkenin güvenliğini tam olarak sağlayamayacağından endişe duyduğu için Amerika'nın 2014 sonrasında Afganistan'da asker bulundurmasına sıcak bakıyor. Anlaşmaya karşı çıkanlar ise Afganistan'daki yabancı işgalin sona ermesini ve artık Afganların ülkenin geleceğinde söz sahibi olmasını istiyor. Taliban ise bu anlaşmanın Afganistan'da barış umutlarını suya düşürdüğünü ve Karzai hükumetinin bu anlaşmayı imzalaması halinde Taliban'ın hiçbir barış görüşmesinde yer almayacağını Cumartasi günü yayınladığı bildiri ile duyurdu. Taliban ayrıca Afganistan'daki son yabancı askerin ülkeden ayrılmasına kadar mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.
Karzai ayrıca geçtiğimiz günlerde Kabil'de gerçekleştirilen intihar saldırısı sırasında yaralanan ve Amerika'da tedavi gören Afganistan İstihbarat Başkanı Asadullah Khalidi'yi Salı günü kaldığı hastanede ziyaret edecek. 3 günlük ABD ziyareti sırasında Savunma Bakanı Bismillah, Dışişleri Bakanı Zalmai Rasoul, Yüksek Barış Komisyonu Başkanı Selahaddin Rabbani ve birçok yetkili isim Karzai'ye eşlik ediyor.
(MD-MS-D)

07.01.2013 14:33:01 TSI

Editör: Wan Haber