Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası (KARSESOB)Başkanı Adem Burulday, şehir esnafının neredeyse siftah yapamadan kepenk kapatır duruma geldiğini kaydetti.
KARSESOB Başkanı Adem Burulday, Kars'ta kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle baş gösteren kaba yem ihtiyacının dayanılmaz boyutlara ulaşması, kurak geçen yazın ardından sert geçen kışla birlikte köylünün hayvanlarını satamaması nedeniyle şehrin ekonomik düzenin bozulduğunu söyledi.
Kars esnafının yüzde sekseninin siftah yapmadan kepenk kapattığını belirten KARSESOB Başkanı Burulday; "Kars esnafı çok büyük sıkıntılar çekiyor. Bilindiği gibi Kars'ta kış ayları çok sert geçiyor. Esnafımızın yüzde sekseni neredeyse siftah yapmadan kepenk kapatıyor. Hükümetin bu şartlarda yaşayan Serhat şehirde vergi ve SSK ödemelerinin oranlarını düşürmesi gerekiyor. Çünkü esnaf zor şartlarda esnaflık yapıyor. Kars'ta esnaf olmak çok zor.Son il olduğumuz için çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Yakında tamamlanacak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu biterse o zaman ne olur bilmiyoruz. Köylünün hayvanı para etmediği gibi samanın kilosu 1.2 TL, bir inek ise bin lira bile etmiyor. Bir inek satan bir köylü bit ton saman bile alamıyor. Çünkü köylümüz hayvanını sattığı zaman samanın alamadığı gibi evinin ihtiyacını da göremiyor. Hayvan para etseydi, köylümüz samanını aldığı gibi evinin ihtiyaçlarını da giderebilirdi. Bu da esnafa da yansımış olurdu" dedi.
Hükümetin Kars'ta İŞKUR aracılığıyla üç bin kişiyi iş sahibi yapmasına rağmen bu işçilere ödenen 750 TL. ile geçinmenin mümkün olamayacağına da vurgu yapan Burulday; "Tabii ki bu işçilerin alacağı 750 TL. ile bu insanlar nasıl geçinebilirler. Buda çok düşündürücüdür. Doğalgaz zaten çok pahalıdır. Doğalgazın her yere ulaşmasını her kes ister. Doğalgazda doğu illerinde farklı bir sübvansiyon geliştirmesi gerekiyor. Daha önce kömür devlet eliyle daha önce düşük fiyatla satılırdı. Ama son yıllarda yoksul vatandaşlara yardım kömürleri dağıtılıyor, kalorisi de çok düşük. Esnafımız yazın 4 ay çalışıyor. Kazandığını da yıl boyu yemeye çalışıyor. Onu da kışın odun ve kömüre veriyor. Kömürün tonu 700 TL. Kars'ta bir aile 5 ton kömür ile yaza ancak çıkıyor" diye konuştu.
Öte yandan köylünün cebinde para olmadığı için şehre gelip alışveriş yapamamasından dolayı esnafın büyük sıkıntılar çektiğine belirten Adem Burulday, hükümetin Kars halkına vergide kolaylık sağlaması gerektiğini de dikkat çekti.
(IÇ-AA-Y)

21.01.2013 14:59:04 TSI

Editör: Wan Haber