Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, vatandaşları soğuk havalarda mecbur kalmadıkları takdirde dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.
Yrd. Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, son günlerde Kars'ta etkili olan aşırı soğuklarının özellikle yaşlı ve çocuklarda yüz felcine yol açabileceğini ve vatandaşların dışarıya çıktıklarında kalın giyinerek korunmaları gerektiğini söyledi. Hüseyinoğlu, "Bildiğiniz gibi yüz felci, hastalarda ağızda kayma ve hasar görmüş tarafta gözünü kapatamama şikayetleriyle ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın nedeni beyinden yüz kaslarına gelen sinirin bir şekilde hasar görmesidir. Sebepleri tam olarak bilinmemekle beraber aşırı soğuklar ve viral enfeksiyonlar neden gösterilmektedir" dedi.
Hastalığın belirtilerinden bahseden KAÜ Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı doktorlarından Yrd. Doç. Nergiz Hüseyinoğlu, "Hastalarda ilk belirti olarak gözünü kapatamama, gözünden yaş gelmesi, ağızından salya akması, o tarafta çiğneyememe, ağızında yamulma şikayetleriyle bize başvurmaktalar. Biz öneri olarak insanlara bu soğuk havalarda, aşırı soğuklardan korunmayı öneriyoruz. Viral enfeksiyonlardan korunmakta yarar vardır. Bunun için enfeksiyon olan ortamlara girmemeleri, gribal enfeksiyon geçiren insanlarla temasta olmamaları gerekiyor. Bol vitaminli gıdalarla beslenmelerini öneriyoruz" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyinoğlu, daha sonra özetle şunları söyledi:
"Vatandaşlar soğuk havalardan korunmak için dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında atkı, bere, eşraf ile yüzlerini iyice sarmaları, özellikle kulak bölgelerini korumaları gerekiyor. Mümkün oldukça da dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. İyileşme süreci erken tedaviye başlanırsa uygun tedavi gördükleri takdir de iyileşme süreci birkaç hafta sürüyor. Bazı hastaların yüzünde hafif eğime kalabilir. Bazı hastalarda tamamen iyileşebiliyor."
(IÇ-AA-AŞ-Y)

16.01.2013 14:41:19 TSI

Editör: Wan Haber