Kars'ta 2012-2013 yılı kara av sezonu başlamasıyla birlikte yetkililer kaçak avlananları uyardı.
Çevre Orman ve Su İşleri Müdürlüğü koruma ekiplerinin, av bölgelerinde kontrol ve denetimlerini sıklaştırdıklarını belirten Şube Müdürü Murat Doğanay, kaçak avcılığın önüne geçmek için her türlü önlemleri aldıklarını belirtti.
Avlanma belgeleri olan avcıların haftanın Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri av yapabileceklerine dikkat çeken Çevre Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, kaçak avlananlara yasal işlem yapılacağını söyledi.
Kaçak avlananların mutlak suretle kendilerine uğrayarak av belgesi almaları gerektiğini ifade eden Çevre Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay; "Faaliyet alanlarımızdan biriside 4915 sayılı kara avcılığı kanunu hükümleri doğrultusunda avcılıkla ilgili iş ve işlemleri yürütmektir. Bununla ilgili ilimizde yaptığımız çalışmaların başında avcılarımızın 4915 sayılı kara avcılığı kanunu gereği kaçak avcılıkla mücadele yapmak adına avcı eğitim kursları düzenlemek ilimizde yürüttüğümüz faaliyetlerden birisidir" dedi.
YASA DIŞI AVCILIKLA MÜCADELE AMAÇLI KORUMA EKİPLERİMİZ ÇALIŞMALARINI YOĞUNLAŞTIRDI
Çevre Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, avcılığı hobi olarak yapanlarının kurumlarına uğrayarak gerekli belgeleri almaları gerektiğini kaydetti.
Murat Doğanay; "Bilindiği üzere 27.11.2012 tarihinde keklik ve tavşan avı ilimizde başladı. 27 Ocak 2013 tarihi itibari ile keklik ve tavşan avı ilimizde sona erecektir. Şuan av sezonu açıktır. Av yapılacak günler Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleridir. Ayrıca resmi tatil günleridir. Zaman zaman idari izinler olmaktadır. İdari izinlerde av kesinlikle yasaktır. Avın başlama zamanı tan ağarırken başlar ve karanlık çökünceye kadar geçen süre içerisinde av günleri av serbesttir. Ama şu anlamda serbesttir. Avcıların mutlak suretle avcılık belgesi ve avlanma pulu olmaları şartıyla ve otomatik silah ile ava gidiyorlar ise bunlarında hazinesi kip şekli sınırlandırılmış, yani 'takoz' kullanmak suretiyle ava izin vermekteyiz. 4915 sayı kara avcılığı kanunu gereği bütün av suçları idari para cezasına yani kabahatler kanuna istinaden idari ve para cezalarına karşılık bulmaktadır. Ama otomatik silah taşıyıp, ava giden arkadaşlarımız eğer haznesi kip şeklinde sınırlandırılmamış ise bu silahlara kurumumuz koruma ekiplerince el konulmaktadır. Bunun mülkiyeti kamuya geçirilmektedir. Kars'taki avcıları özellikle yasa dışı avcılıkla mücadele amaçlı koruma ekiplerimiz çalışmalarını yoğunlaştırarak kış ayının da bastırmasıyla artırarak devam etmektedir. Avcılarımızı bu konuda uyarıyoruz. Mutlak suretle avcılık belgelerini almaları ve avlanma izin kartlarını kurumumuzdan gelip almalarını istiyoruz. Çünkü bunu yapmadıkları takdir de mutlaka haklarında kanuni takibat yapılacağını bilmelerini istiyoruz. Yaban hayvanları bir şekilde kamu malıdır. Yaban hayvanlarına zarar verildiği an ilgililer yasa dışı avcılar bilsinler ki haklarında kamu davaları açılacaktır. Haklarında idari yaptırım kararları uygulanacaktır. Bu avcılığa ilgi gösteren hobi olarak bu işi seçen arkadaşlarımızı uyarmak durumundayız" diye konuştu.
Kars'ta 2012-2013 kara av sezonu 27.11.2012 tarihinde başladı. 27.01.2013 tarihinde kadar devam edecek olan av sezonunda avcıların mutlak suretle kanunlara uyması gerektiğini dikkat çekildi.
(IÇ-AA-Y)

09.12.2012 10:55:47 TSI

Editör: Wan Haber