Karşıyakalı gençler, 2012 yılında zaman geçirmek için internet kafelerin yerine kütüphaneleri tercih etti. Karşıyaka Belediyesi bünyesindeki 5 kütüphaneyi 20120 yılında kullanan genç ve çocukların sayısı, bir önceki yıla oranla artış gösterdi. 2011 yılında 17 bin 300 kişinin yararlandığı kütüphanelere 2012 yılında 18 bin 352 genç ve çocuk geldi. İnternet kafeler çağında Karşıyaka'da kütüphanelerin bu kadar ilgi görmesini yaptıkları çalışmalara bağlayan Belediye başkanı Cevat Durak, "Çocuklarımızın ve gençlerimizin internet kafeler yerine kütüphanelerde zaman geçirmesi için 5 kütüphanemize de bilgisayarlar koyduk. Gençlerimiz, buralarda hem kitap okuyabiliyor, hem de interneti kullanabiliyor" dedi.
arşıyaka Belediyesi'nin farklı semtlerde 5 kütüphanesi bulunuyor. Şemikler'deki İsmail Hakkı Tonguç, Zübeyde Hanım Mahallesi'ndeki Hasan Ali Yücel ve İsmail Cem ile Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 80. Yıl ve Bülent Ecevit Kültür Merkezi'ndeki kütüphaneleri gençler için çekim merkezi yapmayı hedefleyen çalışma sonuç verdi. 2011 yılında 17 bin 300 kişinin kullandığı kütüphanelerden 2012 yılında 18 bin 352 kişi yararlandı, 3953 kitap ödünç verildi.
Çalışma kapsamında velilerin talepleri doğrultusunda çocukları internet kafelerden kurtarmak için bir dizi önlemler alındı. Öncelikle tüm kütüphanelere bilgisayar alınıp, tarayıcıları ve yazıcıları bağlandı. Daha sonra internet bağlantıları kurulup öğrencilerin ücretsiz yararlanması sağlandı. Kütüphanelere gelen çocukların yazdığı şiir, hikaye, deneme ve anı yazılarının yer aldığı Karşıyaka Belediyesi Semt Kütüphanesi isimli çocuk dergisi çıkartıldı. Dergi için gönüllülerden oluşan bir grup eğitimci kütüphanelerde sürekli toplantılar yaparak çocuklara yazı yazmaya teşvik etti. Çocukların yazdığı yazılarla basılan dergi kütüphanelerde ücretsiz dağıtıldı. Kütüphanelere güncel okuma kitapları alındı. Üye çocuklara evlerinde okumaları için ödünç kitap verildi. Ege Üniversitesi ile yapılan anlaşma ile kütüphanelerimizde kentlilik eğitimi verilmeye başlandı. Üniversitedeki son sınıf öğrencileri kentini daha yakından tanımaları için çocuklara görsel sunumlarla anlatılar yaptı. Çocuk kitapları yazarları ile kütüphanelerde söyleşiler yapıldı, ücretsiz kitaplar dağıtıldı.
(BK-

30.01.2013 12:45:01 TSI

Editör: Wan Haber