Zemindeki sıvılaşma nedeniyle İzmir'in en sorunlu bölgelerinden biri olan Karşıyaka'da olası bir doğal felakete karşı bilgilendirme çalışmaları uygulamalı eğitimlerle sürüyor.
Karşıyaka Belediyesi, okullarda yürüttüğü çalışmalarını sokağa taşıdı. Karşıyaka Vapur İskelesi'ndeki eğitim çalışmasının ikincisi Bostanlı Pazaryeri'nde yapıldı.
Olası bir doğal felaket sonrası için lojistik ve ekipman çalışmalarını tamamlayan Karşıyaka Belediyesi'nin AKUT, Türk Kızılay'ı, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) ve TRAC işbirliğiyle gerçekleştirdiği etkinlikte, 300 ilköğretim öğrencisi uygulamalı olarak eğitim aldı.
Alanda kurulan 12 istasyonda çocuklar Türkiye'nin en gelişmiş deprem simülatöründe gerçek depremi yaşadı, deprem öncesi, anı ve sonrasında neler yapmaları konusunda bilgilendirildi. AKUT yetkilileri, çocuklara arama-kurtarma faaliyetlerinin nasıl yapıldığını anlattı. Çocuklara 'afet anında ilk müdahalenin nasıl olması' gerektiği öğretildi.
Alana kurulan sahra çadırlarında afet bölgelerinde kullanılan diğer malzemeler hakkında da AKUT gönüllülerinden bilgi alan öğrenciler, yangın ve deniz kazalarına ilişkin kurtarma çalışmalarında ne yapmaları gerektiğini de öğrendi.
Çocuklarla birlikte alanı gezen ve bilgi alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, afetlere önceden hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.
Başkan Durak, "Bu konuda toplumda farkındalık yaratabilmek için tüm kurum ve kuruluşlarla ortak etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Olası bir felakette, küçük bir bilgi bile hayat kurtarabilir. Bu nedenle de halkımızı bilgilendirmek için bu eğitimleri başlattık. Biz hazırlıklarımızı yaptık, şimdi bilgilendirmeye geldi" dedi.
Bu eğitimleri tüm Karşıyaka'da yaygınlaştıracaklarını, çocukların dışında yetişkin Karşıyakalıların da eğitimlere davet edileceğini belirten Başkan Durak, şöyle konuştu: "Karşıyakalıları neler yapmaları konusunda eğitiyoruz. İlçemizdeki sağlıksız binaların çözümü içinse dönüşüm projelerimiz olacak. Biz büyükler olara bu işleri yaparken, siz küçükler de denetleyici olun. Yaşadığınız mekanların dayanıklılığını sorgulayın. Sizler belki 50 yıl sürecek değişimi daha da hızlandırabilirsiniz. Geçmişteki vurdumduymazlıkları yok edebilirsiniz."
İzmir'de 11 deprem fayı bulunduğunu ve depreme karşı herkesin hazırlıklı olması gerektiğini dile getirerek, "Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız. Kurduğumuz istasyonlarda bu eğitimleri yakından göreceksiniz. Karşıyaka Belediyemiz ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Belediye Başkanımız Cevat Durak'a teşekkür ediyoruz" dedi.
Simülatörlerde depremi birebir yaşayan çocuklar ise, deprem olduğunda sola yatmaları gerektiğini ve neler yapmalarını öğrendiklerini anlattı.
(HD-FS-

15.12.2012 16:58:38 TSI

Editör: Wan Haber