Kars İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirtti.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kan, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Dr. Mehmet Kan; "Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik 'Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa' önemli bir aşamadır. Sağlık Bakanlığı' nın; 19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında, 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 Sayılı bu Kanunu; tütün ürünlerini kullanmayan fakat tütün dumanına maruz kalan halkımızı özellikle genç, çocuk, hamile ve engelliler gibi risk gruplarını korumak, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasını desteklemek, çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamalarını önlemek amacıyla yürürlüğe girmiştir. Bununla beraber tütün kullanımını artırma potansiyeli bulunan görsel ve yazılı medya ürünleri yasaklanmış, kısıtlamalar getirilmiştir" dedi.
Dr. Kan; "Tütün ürünlerinin üzerine caydırıcı unsurlar eklenmiş, 18 yaş altı bireylere tütün ve tütün ürünü satışı yasaklanmıştır. Sağlık Bakanlığı 'nın yapmış olduğu bu çalışmalar toplum tarafından desteklenmektedir. Sigara kullanan bireyler de yasayı oldukça olumlu karşılamış, uyum göstermiş ve sigara bırakma konusunda destek alma ihtiyacı duymuşlardır. Sigarasız bir dünya için kararlı ve hızlı bir mücadele gerekmektedir" diye konuştu.
Öte yandan Kars Devlet Hastanesi Göğüs Polikliniğinde ve Kars Devlet Hastanesi KETEM Merkezi'nde olmak üzere 2 sigara bırakma polikliniği hizmet veriyor. Sigara bırakma polikliniklerinden vatandaşlara ücretsiz hizmet veriliyor.
(IÇ-AA-Y)

08.02.2013 12:57:04 TSI

Editör: Wan Haber