Kars'ta 22-23-24 Şubat 2013 tarihleri arasından yapılacak olan 8. Uluslarası Aşıklar Bayramı öncesinde Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, kentteki aşıklar ile bir araya geldi.
Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya Başkan Nevzat Bozkuş, Başkan Yardımcıları Yüksel Güler, Ulaş Torunoğulları ve Kars'ta bulunan 36 aşık katıldı. Salon girişinde bütün aşıklarla tek tek tokalaşan Başkan Bozkuş, Aşıklar Bayramı öncesinde aşıkların fikirlerini aldı.
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, bu yıl Aşıklar Bayramı'nın 22-23-23 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılmasına karar verdiklerini söyledi.
Başkan Bozkuş; "Bu yıl bildiğiniz gibi Aşıklar Bayramı'nın 8'ncisi yapılacak. Geleneksel haline getirdiğimiz Uluslar arası Aşıklar Şölenimizi kışa almayı planladık. Sebebi de sizler daha iyi biliyorsunuz. Aşıklık geleneği kışın yoğun bir şekilde işlenirdi. Aşıklarımız yanlarında çıraklarıyla birlikte düğünlerde, toylarda, kahvelerde, köy konak evlerinde gerek sazlarıyla, gerek sözleriyle, gerek hikayeleriyle insanlarımıza geçmişini hatırlatırdı ve bu geleneğinde sürmesi için kendi yanlarında çıraklarını taşıyarak yetiştirmeye çalışırlardı" dedi.
TEKNOLOJİ AŞIKLIK GELENEĞİNİDE DURAKLATTI
Günümüzdeki teknoloji özellikle televizyon çıktıktan sonra bu gelenek görenek haklı olarak biraz duraklamış durumda diyen Bozkuş; "Çünkü niye? Her köyde artık televizyon var. Her evde televizyon var. İster istemez halk müziğiyle ilgili olsun, ozanlarla ilgili olsun muhakkak her televizyon kendi bünyesinde bir takım programlar yapıyor. Bu sebepten dolayı da bizlere, yerel yönetimlere görev düşüyor. Kültür Bakanlığı'na görev düşüyor. Bu kültürün, bu geleneğin yaşaması için, sahip çıkmamız lazım. Bizde geldik geldiğimizde böyle güzel geleneği ve göreneği başlatmışlardı. Bizim de arzumuz, isteğimiz bu geleneği sizlerle birlikte daha iyi noktaya gelmesi için devam ettirmek" diye konuştu.
AŞIKLIK GELENEĞİNİN KIŞIN GEÇMİŞTE HANGİ İMKAN VE OLANAKLAR İÇERİSİNDE SÜRDÜRÜLDÜĞÜNÜ ONLARDA GÖRSÜNLER YAŞASINLAR
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, geçmişte kışın aşıklarımızın bu geleneği nasıl yaptıklarını yurt içinde ve yurt dışından gelen aşıklara göstereceklerini ifade etti.
Başkan Bozkuş; "Tabi bu yılda 22-23-24 Şubat 2013 tarihlerinde ilk defa Aşıklar Bayramı'nı kışa alacağız. Dışarıdan il dışından, yurt dışından gelen aşıklarımız özellikle ozanlar yurdu Kars'ımızda bu geleneğin kışın geçmişte hangi imkan ve olanaklar içerisinde sürdürüldüğünü onlarda görsünler, yaşasınlar. Yazın muhakkak bir takım olanaklar daha iyi oluyor ama sonuçta kış çok önemli burada en az 6 ay kar altında kalan insanların, geçmişte televizyon buna benzer görsel medya olmadan hangi imkanlarla olanaklarla kendilerini 6 ay hiçbir şekilde dışarı çıkmadan kapalı mekanlarda nasıl barınırıyorlar? Nasıl zamanları geçiriyorlar? Ve böylesine Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk iklime sahip bir bölgede nasıl duruyorlar ve geçimlerini sağlıyorlar görmelerini istedik" şeklinde konuştu.
Birlik ve beraberlik ortamında geçen toplantıya katılan aşıklar geçmiş dönemlerde yapılan Aşıklar Bayramı programlarının eksik yönlerini ve yapılması gerekenleri Başkan Bozkuş, ile tartıştı. Toplantıya katılan aşıklar kendi fikirlerini belirterek, aşıklar bayramında zaman zaman yapılan eksikliklerin giderilmesini istediler.
(IÇ-AT-Y)

02.02.2013 15:40:31 TSI

Editör: Wan Haber