Usta çizerler Goncagül Güngör, Muammer Erkul ve Ragıp Derin, Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte Bilgi Evleri öğrencileriyle buluştu.
Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen ve Küçükçekmece Belediyesine bağlı olarak hizmet veren Bilgi Evleri öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği programda karikatüristler, kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı. Çizgi roman çizmenin incelikleri, çizim teknikleri ve karikatür dünyasının konuşulduğu söyleşide öğrenciler keyifli anlar yaşadı. Mizah ustası Muammer Erkul, karikatürist olmak isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Bu yolda atılması gereken ilk adımın sürekli çizmek, çizenleri ve çizilenleri takip etmek olduğunu belirten Erkul, "Eğitim bu iş için tabi ki gerekli ancak sizi asıl eğiten beyaz kağıttır. Kağıt bir dershane, bir sınıftır. Hayallerini çizgilerle anlatmak isteyenlerin önce bir mesleği olmalı, karikatüristliği ayrıca yapabilmeli. Çünkü çizebilmek; kendinizi ifade edebilmek ve kanıtlamak yönüyle sizi arkadaşlarınızdan ayıran bir özelliktir" diye konuştu.

KARİKATÜR VE SİYASET
Karikatür alanında aldığı eğitimle kendini geliştirdiğini söyleyen Goncagül Güngör ise, karikatürün bir siyasi liderin belli özelliklerini abartarak resim çizmek olmadığını, bu işin aynı zamanda illüstrasyon tarafı olduğunu söyledi. Çalışmaları Can Kardeş isimli çocuk dergisinde yayımlanan Güngör, bu alandaki diğer faaliyetlerini de öğrencilerle paylaştı.

AMATÖRLÜKTEN PROFESYONELLİĞE 'RAGIP DERİN'
Söyleşi boyunca hoşsohbeti ve samimiyetiyle dikkat çeken yılların usta roman çizeri Ragıp Derin de, öğrencilere karikatür dünyasında profesyonelliğe giden kariyerini şöyle anlattı:
"Ailem küçükken beni çok fazla dışarı bırakmazdı. Ben de elime kağıt kalem alır, ona hayalimi çizerdim. Vehip Sinan, Raşit Yakalı, Semih Balcıoğlu gibi karikatürün usta isimlerinin profesyonellik sürecime değin üzerimde emekleri vardır. Ben onlara sürekli sorular sorardım. Çalıştıkları gazeteye giderdim. Biraz kendimi geliştirmek konusunda arsızdım ama sonuçta onlarla çalışma şerefine nail oldum."
Söyleşi sonunda mizah ustası Muammer Erkul, "Çekirge Çetin Dünyanın Tam Ortası" isimli kitabını, imzalayarak 5 öğrenciye hediye etti.
(ET-OK-Y)

08.01.2013 12:00:01 TSI

Editör: Wan Haber