Samsun'da bir talasemi major (Akdeniz anemisi) hastası genç, kardeşinden yapılan ilik nakli ile sağlığına kavuştu.
15 yıldır talasemi major (Akdeniz anemisi) tanısı ile her ay düzenli kan verilerek yaşamını sürdüren Atakan Güvercin, Medical Park Samsun Hastanesi'nde yıllardır beklediği nakli gerçekleştirdi. Tek tedavi yöntemi olan kök hücre nakli açısından uzun süredir beklemekte olan hastanın tam uyumlu kardeşinden 6 yıl önce kordon kanı dondurularak saklanmıştı. Güvercin ailesi, Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi'ne başvurdu. Hızla hazırlıkları tamamlanan Atakan'a tam uyumlu kardeşinden toplanan kemik iliği ve kardeşinin 6 yıl önce dondurulmuş kordon kanı birlikte verilerek kemik iliği kordon kanı nakli gerçekleştirildi.
Atakan'ın babası Adem Güvercin, "Uzun bir dönem nakil bekledik, artık oğlumun kan düzeyleri yükseldi. Eskiden sürekli kan alan kişiydi, inşallah tüm ilaçları kesildikten sonra Kızılay'a düzenli kan bağışında bulunacak" dedi.
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi'nden Doç. Dr. Tunç Fışgın, "Son 10 yılda Türkiye'de kök hücre nakli konusunda ciddi ilerlemeler gerçekleştirildi. Özellikle sınırlı sayıda olan çocuk kemik iliği nakil ünitelerinin sayısı son 1-2 yılda Sağlık Bakanlığı, bazı üniversiteler ve Medical Park Hastaneler Grubu'nun yatırımları ile arttırıldı. Artık Türkiye'de çocuk hastaların kemik iliği nakili için uzun süre beklemelerine gerek kalmadı. Yeni kurulan merkezlerin bundan sonra süreklilik, uluslararası akreditasyon ve bilimsel üretim konusuna yoğunlaşmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi'nden Doç. Dr. Emel Özyürek, "Atakan'ın nakilini gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Atakan ve ailesi için uzun bekleme döneminden sonra zor bir süreçti. Tüm dikkatimizi vererek nakili gerçekleştirdik. Mutlu sona ulaşmaktan keyif alıyoruz" şeklinde konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Opr. Dr. Hikmet Çavuş ise şunları söyledi: "Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi'nde bölgemiz, Ege Bölgesi, Doğu Akdeniz Bölgesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden nakiller gerçekleştirildi. Merkezimiz henüz 5. ayında ulusal bir merkez kimliğini kazanmıştır."
(SAM-SLH-Y)

12.02.2013 11:29:57 TSI

Editör: Wan Haber