Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, "Bir ay önceki görüşmemizde Abdullah Öcalan bana yeni bir sürecin başlayabileceğini söyledi. Eğer karanlık güçler müdahale etmese, oyalama olmasa biz bu sürece sonuna kadar katkı sunacağız diyerek, bu sürecin çok zor olduğunu belirtmişti" dedi.
BDP Öcalan görüşmesi hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Öcalan, görüşmenin olumlu bir adım olduğunu söyledi. Bugüne kadar çok büyük bedellerin ödendiğini belirten Mehmet Öcalan, halkın akan kanın son bulmasını istediğini kaydetti. Sorunun adının doğru konulması ile sürecin ilerleyebileceğini aktaran Mehmet Öcalan, "Ahmet ve Ayla arkadaşların yaptığı son görüşme önemli bir adımdır. 15-16 aydır devlet görüşmeleri kesmişti.Biz ailesi ve kardeşi olarak, Türkiye'de bizlere yasal ve demokratik haklarımızın verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yasal olarak ve demokratik haklarımızı son iki yılda üç defa gerçekleştirebildik. İkisini bu yıl içince bir görüşmeyi de geçen yıl gerçekleştirebildik. İmralı'da beş hükümlü daha var. Aileleri 20 aydan fazladır görüşememiş. Bu uygulama ne hukuki ne de siyasidir. Türk devleti bizim ve onların haklarını bir an önce vermelidir" diye konuştu.
"KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEZSE TÜRKLER DE KÜRTLER DE KAYBEDER"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in görüşmeler ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Mehmet Öcalan, "Adalet Bakanı, Ahmet Türk ile Ayla Akat'ın yaptıkları son görüşmeden sonra, sorun çıkarırsa görüşmeleri engelleyeceklerini açıkladı. 14 yıldır milletvekilli olan Ahmet Türk ve Ayla Akat'a ilk defa görüş hakkı verdiler. Bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu büyük ve olumlu bir adımdır. Adalet Bakanı hukuki hakları kesmemelidir. Bu hakları Adalet Bakanı bize vermiyor. Yasaların bize tanıdığı bir haktır" diye konuştu.
Sorunun bir an önce çözülmesini istediğini bildiren Mehmet Öcalan, hem Kürtler hem de Türklerin çözüm istediğini söyledi. Öcalan, "Bu kanın dökülmesi Kürt ve Türk halklarının yararına değildir. Adını ne koyarsanız koyun 1984'ten buyana 40 binin üzerinde kişi yaşamını yitirdi. 21. yüzyılda yaşıyoruz, Kürt sorunu demokratik şekilde çözmeliyiz. Eğer Kürt sorunu çözülmese Türkler de, Kürtler de kaybeder. Türk ve Kürt halkı arasındaki büyük köprü Öcalan'dır. Bu köprü yıkılırsa, bir daha bu köprü yapılamaz. Herkes bunu iyi bilsin. Bu süreç bu renkle çözülmez. Bütün ülkelerde nasıl çözülürse öyle çözülmelidir. Bütün yazarlar, çizerler, avukatlar, milletvekilleri ve herkes görev almalıdır. Kürt sorunu büyük ve zor bir sorundur. Bunu herkes biliyor. Acil olarak akan kan durdurulmalıdır. Sözle hiçbir şey olmaz. Pratik adımlar ile sorunlar çözülür. KCK tutuklularının serbest bırakılması önemli bir adım olacaktır. Artık kan dökülmesin. Herkes bu sürece katıda bulunsun. Annelerin göz yaşları dinsin. Artık ocaklara ateş düşmesin" ifadelerini kullandı.
Bir ay önceki görüşmelerinde Öcalan'ın, yeni bir sürecin başlayabileceğini belirttiğini dile getiren Mehmet Öcalan, "Eğer karanlık güçler müdahale etmese, oyalama olmasa biz bu sürece sonuna kadar katkı sunacağız diyerek bu sürecin çok zor olduğunu ve süreceğini de belirtmişti" dedi.
(YRT-AKK-Y)

07.01.2013 17:19:59 TSI

Editör: Wan Haber