Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, 120 milyon dolarlık yeni yatırımla Türkiye'de ilk olarak demiryolu tekeri ve bandajı üreteceklerini söyledi.
Yakın gelecekte Karabük'ün artık yoğunlaşan demiryolu ağı taşımacılığının üretim merkezi haline geleceğini belirten KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, "Türkiye'de bir ilk olan ve Karabük Üniversitesi bünyesine kurulan Demir Çelik Enstitüsü ile ray testi, bandajlarının aşınması, sinyalizasyon, tranvestler, bağlantı elemanları gibi demiryolunun tüm elemanları burada test edilecek" dedi.
KARDEMİR ve Karabük Üniversitesi'nin (KBÜ) iş birliğiyle birçok projenin uygulamaya konulduğunu da belirten Demirel, şunları söyledi:
"KARDEMİR olarak ürettiğimiz rayları belli testlerden geçmesi için yurt dışına göndermek zorunda kalıyorduk. Ama şimdi Karabük Üniversitesi'ne kurduğumuz Demir Çelik Enstitüsü ile artık testler burada yapılacak. Tren yolu travesleri bile test için Almanya'nın Köln Üniversitesi'ne gönderiliyor. Artık bu enstitü ile tüm testler KBÜ'de yapılacak. Testlerin daha gerçekçi olması için kampüs alanına 3 kilometrelik bir alanda ray sistemleri döşenecek. TCDD tarafından raylar döşenmeye başlanacak."
Türkiye'nin organize sanayi bölgeleri ile limanları birleştirmek için demiryolu ağına daha da hız verdiğini ifade eden Demirel, "Önümüzde bu tür yatırımlar varken, bizde buna göre raydan sonra diğer üretimlere başladık ve başlayacağız. Biz KARDEMİR olarak uzun yıllardır ray üretiyoruz. Bunun yanında hızlı tren makaslarını da üretiyoruz. Şuan vagon imalatına başladık ve 11 tane vagon üretim bandında. Bunun yanında yeni bir yatırımımız daha var ve dünya genelinde bunun çalışmalarını tamamladık. Türkiye'de demiryolu tekeri ve bandajını 120 milyon dolarlık yatırımla Karabük'te yapacağız. Bunu da Türkiye'de sadece biz yapabiliriz çelik temizliği ile ilgili olarak. Dolayısıyla ray, makas, vagon, teker, bunları desteleyen ray, Mühendislik Fakültesi Demir Çelik Enstitüsü ile bir bütün olacak. Yakın gelecekte bu alt yapı ile birlikte Karabük artık yoğunlaşan demiryolu ağı taşımacılığının üretim merkezi olacak" diye konuştu.
(YE-CC-E)

26.01.2013 17:20:08 TSI

Editör: Wan Haber