Ağır kış şartlarının hüküm sürmeye başladığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde köy ve mezra yolları kar ve tipi nedeniyle kapanırken "Beyaz yalan"larda da artış yaşanmaya başlandı.
Erzurum'da kar ve tipiden dolayı kapalı köy yolları birer birer açılırken, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Ednan Yazıcı, kapalı köy yollarını açtırmak için asılsız ihbarlarda bulunanları uyardı. Önceki gün yağan kar yağışı sonrasında Erzurum'da kapanan 58 köy yolu birer birer yeniden ulaşıma açılıyor. İl Özel İdaresi'ne bağlı 128 personel 116 iş makinesiyle karla mücadele çalışmasını yoğun bir şekilde sürdürürken, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Yazıcı, kapalı köy yollarını açtırmak için asılsız ihbarlarda bulunanları uyardı. Yazıcı, kapalı köy yollarının imkanlar dahilinde en kısa sürede açılmaya çalışıldığını kaydetti.
Erzurum'da karla mücadele çalışmasının yoğun bir şekilde devam ettiğini hatırlatan Yazıcı, vatandaşlardan asılsız ihbarlarda bulunmamalarını istedi.
Özel idare olarak zaten bir an önce kapalı köy yollarının açmayı hedeflediklerini ifade eden Yazıcı, "Gerçeği yansıtmayan asılsız ihbarlar zaman zaman oluyor. Vatandaşlarımız buna itibar etmesinler. Hastası olan, düğünü olan, taşımalı eğitim vesaire zaten bu durumlarda biz öncelik gösteriyoruz. Devletin imkanlarını vatandaşlarımız için seferber ediyoruz. Asılsız ihbarda bulunan köylerimiz güveni sarsıyor" dedi.
Erzurum'da karla kaplı köy yollarını açtırmak için asılsız hasta ihbarları yaparak kar üstü araç görevlileri ile sağlık ekiplerini meşgul edenlere, Kabahatler Kanunu'na göre para cezası kesilecek. Ayrıca bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulunulacak. Kar üstü araçlar, kış mevsiminin gelmesi ile birlikte Erzurum ve çevre illerde onlarca hayat kurtarıyor. Ancak ekiplerin en büyük sıkıntısı, 'beyaz yalanlar'. Karla kaplı köy yolunu açtırmak isteyen birçok köylü 'hastası' olduğuna dair ihbar yapıyor.

100 LİRA CEZA
Asılsız hasta ihbarı halinde olay yerine giden kar üstü araç görevlileri ile sağlık ekipleri tutanak tutarak birer suretini il ve o ilçenin kriz merkezine verecek. İl ve ilçe kriz merkezleri de ihbarcılar hakkında cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Bu kişiler hakkında, Kabahatler Kanunu çerçevesinde "Hukuka uygun olarak verilen emre aykırı davranmak"tan yasal işlem de yapılacak ve 100 TL para cezası kesilecek.
(AA-AA-AŞ-Y)

11.12.2012 13:30:20 TSI

Editör: Wan Haber