Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Alper Turna, havaların soğuması ile birlikte sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması sonucu karbonmonoksit zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekti.
Turna, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, vatandaşları 'keşke' dememek için tedbirli olmaya çağırdı.
Son günlerde sıkça soba zehirlenmeleri haberleriyle karşılaşıldığını vurgulayan Turna, Mersin'de de 12 Ocak tarihinde 2 kişinin bu sebepten dolayı hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Sonbahar ve kış aylarında bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden soba, şofben ve kombilerden dolayı karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini dile getiren Turna, "Bu yıl da havaların soğumaya başlaması ile birlikte insanlarımız ne yazık ki sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetmektedir. Karbonmonoksit kokusuz, renksiz, tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması çok büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının, zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır" dedi.
Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı sonbahar ve kış aylarında karbon monoksit zehirlenmeleri arttığını vurgulayan Turna, "Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır" diye konuştu.
Vatandaşların, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat etmesi gerektiğine de işaret eden Turna, şöyle devam etti; "Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu da mutlaka kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan asla kömür alınmamalıdır. Yetkililer, belgesiz ve kaçak kömür satışını engellemeli, halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu tür eylemlere asla izin vermemelidirler. Yaşanan ölümlü kazaların tekrarlanmaması, can ve mal kayıplarının olmaması için halkımızı ve yetkililikleri bu konularda dikkatli olmaya çağırıyoruz."
(HSK-Y)

16.01.2013 12:46:43 TSI

Editör: Wan Haber