Karayılan Yeni Özgür Politika Gazetesi’ne konuştu. Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit politikasının tekrar yürürlüğe konulmasının tehlikeli bir girişim olduğunu söyleyen Karayılan, Öcalan’ın 40 gündür tecritte olduğunu hatırlattı, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmeler durmuş durumda. İmralı’dan haber alamıyoruz. Tecrit bizim için savaş nedenidir” dedi.


“ÖCALAN’IN EMRİNİ BEKLİYORUZ”
AKP’nin ateşkesi bozduğunu, Türk ordusunun birçok bölgede harekete geçerek çatışma zemini oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Karayılan, şunları söyledi:

“Süreci dikkatle izliyoruz ve provokasyonlara mahal vermemeye çalışıyoruz. Tek taraflı ateşkesi esas alıyoruz. İmralı’daki tecrit, bizim için savaş gerekçesidir. Biz HPG olarak, Önder Apo’nun emrini bekliyoruz ve bu çerçevede tek taraflı ateşkesi sürdürüyoruz. Ancak herkes bilmeli ki her şeyin de bir sınırı var.”

“ERDOĞAN PLANLARININ SONUCA ULAŞMAYACAĞINI ANLAYINCA SÜRECE MÜDAHALE ETTİ”
Çözüm sürecinin geldiği aşamaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karayılan, “Dolmabahçe Sarayı’nda tarafların ortak açıklamasından sonra Önder Apo’nun tarihi çağrı ve deklarasyon niteliğindeki Newroz 2015 açıklaması, Kürt siyasetinin elini güçlendirdi. Demokratik, sol, sosyalist ve barışsever tüm güçlerin HDP etrafında birleşmesine yönelik bu çağrı ile aslında AKP’nin hegemonya kurma hesapları bozuldu. Newroz çağrısıyla Erdoğan planlarının sonuca ulaşmayacağını anladı ve sürece müdahale etti” diye konuştu.

“ORDU HAREKETE GEÇİRİLDİ”
Erdoğan’a yüklenen Karayılan, “Kürt sorunu yok diyerek süreci durdurdu. Tendürek’te organize edilen provokasyon da bu açıklamaların devamı olarak devreye konuldu. HDP’ye saldırılar artırıldı. Bunların hepsi Erdoğan’ın bilgisi dahilinde organize edildi” sözleriyle eleştirilerde bulundu. Karayılan, “Ordu, birçok yerde harekete geçirildi” dedi.

HDP projesinin Türkiye’deki tüm halkları ve dışlanan kesimleri bir araya getirdiğini söyleyen Karayılan, “Bu Kürt sorununun çözümü ve yeni Türkiye’yi yaratmanın projesidir. Ermeni, Süryani, Rum, Alevi, Êzîdî, Kürt, emekçi, sol, sosyalist ve tüm renklerin bir araya gelmesiyle özgür bir iradeleşmenin imkan ve koşulları bu proje ile ortaya çıkmıştır.

Demokratik ve sosyalist güçler, Türkiye’de irade olma şansını yakaladı. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli.

“AKP’NİN BAŞLATMAK İSTEDİĞİ SAVAŞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
AKP’nin kurmak istediği sistem ve başlatmak istediği savaş sürecinin önüne geçilmelidir. AKP savaşa hazırlanıyor. Her vicdan, iman ve keramet sahibi hiçbir Kürt AKP’ye oy vermemeli. Oyunu kendine vermelidir. Tüm yurtsever Kürtlerin, demokrat, sosyalist, emekçi, işçi ve inanç sahibi insanların bu seçimde Türkiye’nin geleceğinden yana tavır alacaklarına inanıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

IŞİD’le ilgili de konuşan Karayılan, IŞİD’le mücadelede ortak komutanlığın şart olduğunu söyledi, IŞİD’in arkasında AKP’nin olduğunu ve bu nedenle IŞİD’in Kürtlerle savaşı öncelik olarak gördüğünü savundu.

İRAN – MAHABAD’DA FERİNAZ’IN ÖLDÜRÜLMESİ
Karayılan, İran rejiminin Kürtlere yönelik artan baskıları ve Mahabad’a Kürt kadını Ferinaz Hoşrevani’nin ölümüyle sonuçlanan istihbarat güçlerinin cinsel saldırı ve buna karşı büyüyen ‘serhildan’ı (kalkışmayı) da değerlendirdi:

“Başta Mahabad’da yaşanan olaylar olmak üzere Doğu Kürdistan’daki gelişmeleri yakından izliyoruz. Mahabad halkı saldırıya, zülme karşı sessiz kalmadı. Kürt kadınına karşı sömürgeciliğin bir saldırısıydı yaşanan. Kobanê’de, tüm Kürdistan’da özgürlük mücadelesine öncülük eden Kürt kadını hedeflendi. Kürdistan’ın dört parçası da buna karşı ayağa kalktı. Mahabad halkı da serhildanıyla yurtseverliğini, insan severliğini bir kez daha gözler önüne serdi.”

Karayılan, İran rejimine de “İran devleti Kürt halkına yaptığı zulmü durdurmalı ve çözüm politikalarını geliştirmelidir” çağrısında bulundu. (Özgür Gündem)

Editör: Wan Haber