HEWLER - Öcalan'ın, Kandil'e yazdığı mektubu götüren BDP ve DTK heyeti Irak'ın Federal Kürdistan  Bölgesi'ndeki temaslarını sürdürüyor. Heyette bulunan isimler bugün Hewler'deki BDP temsilciliğinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanları Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, geçen hafta İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı.

KIŞANAK: KANDİL'DE GÖRÜŞTÜK

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, dün heyet olarak Kandil'de Murat Karayılan başkanlığındaki KCK heyeti ile görüştüklerini açıkladı. Çok önemli bir süreçten geçtiklerini belirten Kışanak, yıllardan bu yana büyük acılara neden olan Kürt sorunun diyalog, müzekare ve barışla sonuçlanması için başlatılan sürece BDP ve DTK olarak katkı sunduklarını söyledi. Kışanak, şöyle dedi:

"İmralı'da başlatılan görüşmeler her gün bir adım ileri gidiyor. Barışı sağlamak ve akan kanı durdurmak için ilk günden beri çabamız sürüyor. Süleymaniye'de görüşmelerde bulunduk. Bugün de Hewler'de temaslarımızı südüreceğiz. Burada gördüğümüz dektek ve ilgi çok önemliydi. Heyetimiz ayrıca KCK yönetimine yazılan mektubu da iletti. Yoğun hava operasyonu nedeniyle bir gün gecikmeli olarak Kandil'de Murat Karayılan başkanlığındaki KCK heyeti ile görüştük. Verimli ve önemli bir görüşme oldu. KCK yöneticileri İmralı'da süren diyaloğun kendileri için çok önemli ve bağlayıcı olduğunu söyledi. Sayın Öcalan'ın mektubuna 1 hafta 10 gün içerisinde görüşlerini belirten bir yanıt vereceklerini söylediler. Kandil'de tutsak bulunan kamu görevlilerinin serbest bırakılması için bu talebi ilettik. Kendileri de 1 hafta 10 gün içerisinde bir çalışma başlatıp, bunu sonuçlandıracaklarını söyledi. Biz bir heyet oluşturarak, bu alıkonulanların ailelerine teslim edilmesi için çalışmamızı sürdüreceğiz. Yıllardır büyük acılara neden olan bu sorun diyalog ve müzakere ile çözülebilir. Bu tez ve görüşümüz şimdi hayat bulmaya çalışıyor. Temeni ve beklentimiz bu sürecin akamete uğramamısıdır."

TÜRK: ADIMLAR ATILIRSA BARIŞ ÇABUK GELİR

Toplantıda Kürtçe konuşan Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, çözüm sürecinde atılan adımlara karşılık, karşı adımların da atılması gerektiğini söyledi. Türk, "Adımlar atılırsa barışın gelmesi çabuk olur. Bu süreç konusunda sayın Öcalan'a teşekkür ediyoruz. Bütün Türk ve Kürt siyasi partilerin barış için çalışma yapmaları ve rollerini oynamalıdırlar" dedi.

TUĞLUK: KANDİL ZİYARETİ BARIŞ UMUDUNU ARTIRDI

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğuk, Kandil'de KCK yöneticileriyle dün görüştüklerini söyledi. Tuğluk, şöyle konuştu:

"Kandil'e gönderilen mektubu ilettik. Kandil'deki yöneticilere sayın Abdullah Öcalan'ın başlattığı bu sürece destek vereceğimizi söyledik. Ve onun arkasında olduğumuzu ifade ettik. Onlardan da bu sürecin arkasında durmaları için destek ve temennilerimizi ilettik. Kandil'de barış ve çözüm iradesi görmekten memnunuz. Kandil 2 gün önce bombalanmasına rağmen bu kadar güçlü çözüm ve barış iradesi göstermesi umutlarımızı artırdı. Kandil ziyareti bizde barış umudunu daha da artırdı."

TAN: İDDİALAR YALANDIR

İmralı görüşmelerini basına sızdırdığı iddia edilen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Beni tanıyan herkes iyi bilir. Biz sürecin farkındayız. Barış çok zor bir iştir, yürek, doğruluk, dürüstlük ister. Şu anda gündeme getirilen bütün iddialar yalandır. Bu yalanlar yakında ortaya çıkacaktır. Süreç olumlu bir çizgide ilerliyor. Barış isteyenler rahat olsun. Kavga ve savaşın devam etmesini isteyenlere yazıklar olsun. Bu sefer barış kazanacaktır" dedi.

Tan, gazetecilerin kendisinin neden hedef gösterildiği yönündeki sorusu üzerine, "Bu dönemin siyasal aktörleri çok önemlidir. Her kesim için geçerlidir. Partimizde herkes bu görevi layıkıyla yerine getirebilecek kapasitedir. 'Eğer yıpratabilirsek belki süreci sabote edebiliriz' diye düşünenler var. Ama bu defa başarılı olamayacaklar. Söz konusu belirtilen günde benim odama ABD Büyükelçiliği'nden görevlilerin yanı sıra çok sayıda gazeteci de gelmiştir" dedi.

DEMİRTAŞ, KIŞANAK, ÖNDER, DÖNDÜ

Basın toplantısı ardından BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak ve Sırrı Süreyya Önder, Hewler'den Türkiye'ye dönmek üzere ayrıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kayıtlarına göre, PKK’nin alıkoyduğu kişilerden bazıları şöyle:

9 Temmuz 2011: Astsubay Abdullah Söpçeler, Uzman Çavuş Zihni Koç

12 Ağustos 2011 : Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu

9 Eylül 2011 : Polis memuru Nadir Özgen

1 Ekim 2011 : Uzman Çavuş Kemal Ekinci

7 Ağustos 2012: Erler Ramazan Başaran, Hadi Gizli ve Reşat Çeçan

Editör: Wan Haber