Okullarda başarı oranını arttırmak için veli, öğretmen ve öğrenci ilişkisini arttırma programları çerçevesinde "Anne-Baba Okulu" eğitimlerine devam ediyor.
Özel Malatya Bilim İlkokulu ve Ortaokulu 2012 2013 Eğitim-Öğretim Yılının "Anne Baba Okulu" eğitimlerine devam ediyor. Özel Malatya Bilim İlkokulu ve ortaokulu anne baba okulu "Kararsız Anne Baba Tutumu" Teması dramalı anlatımla gerçekleştirildi.
Özel Malatya Bilim İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Ali Seydi Yılmaz, program açılışında yaptığı konuşmada; çocuk gelişiminde aile faktörünün önemini her zaman dikkate aldıklarını ve bununla ilgili çalışmaları önemsediklerini belirterek, "Özel Malatya Bilim Okulu olarak her yıl düzenlediğimiz ailelere yönelik rehberlik eğitimlerimizi bu yıl dramalı hale getirerek çok daha etkili olmayı hedefliyoruz" dedi.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi sorumlusu Ferat Dalaman, "Kararsız Anne Baba Tutumu" konulu seminerinde; Kararsız anne-baba davranışların da aile bireyleri arasında sıkı bir bağ olmadığı gibi sağlıklı bir aile ortam da yoktur. Annenin ve babanın kararsız davranışları nedeniyle çocuklar zaman zaman ne şekilde davranacaklarını kestiremezler. Çünkü çocukların yaptığı kimi davranışlar bazen görülmezken bazen de aşırı derecede cezalandırılabilir. Mesela; Baba, yorgun olmadığı ve sakin olduğu bir günde 'uygun' gördüğü bir davranışı, yorgun ve gergin olduğu bir günde 'uygun olmayan' bir davranış olarak görür.
Kararsız anne-baba tutumunda çocuklar genellikle anne-babaları arasında sıkışırlar. Babanın kesin olarak koyduğu kuralları anne uymazken ya da kısmen uyarken annenin koyduğu kurallara da bazen baba uymayabilir" ifadelerini kullandı.
"Unutmamak gerekir ki, çocuklar çok iyi birer gözlemcidirler ve en çok da en fazla birliktelik içinde oldukları anne babalarını gözlemlerler. Eğer varsa anne baba tutarsızlıkları bunu hemen fark ederler ve duruma göre davranış geliştirirler. Bu durum da çocuk hem anneyi hem de babayı kullanabilir. Çocuk bu şekilde her iki duruma göre de hareket etmeyi öğrenip bunu alışkanlık haline getirdiğinden yetişkin olduğunda toplumda ciddi sıkıntılarla karşılaşabilir. Sürekli bu şekilde duruma göre hareket ettiği için kararsız bir yapıya sahip olur, aynı zaman da doğruları da yanlışlardan ayıramaz. Dolayısıyla sürekli birilerine göre hareket etmiş olur, toplumda bağımsız bir şekilde yer alamaz ve özgün fikirleri olmadığı gibi olanları da savunamaz" diyen Ferat Dalaman, daha sonra şunları söyledi:
"Tutarsız ve kararsız anne-baba tutumu çocuğun kişilik gelişimini baltalar. Bu tutum sonucunda çocuklarda iç çatışmalar ve huzursuzluklar gelişir, ardından dengesiz ve tutarsız bir yapının oluştuğu gözlenir. Tutarsız ve kararsız anne-baba tutumuyla yetişen çocuklar toplumda asla kendince bir yaşam alanı oluşturamazlar. Karar vermekte çoğu zaman güçlük yaşarlar. Nelerin doğru, nelerin yanlış olduğunu, neleri yapıp, neleri yapmamaları gerektiğini öğrenemeyebilirler. Yetişkin olduklarında çevresindeki baskın karakterlere göre hareket ederler ve kendi istedikleri şekilde değil onların hoşlarına gidebilecek şekilde davranışlarda bulunurlar."
(NA-AŞ-Y)

06.01.2013 14:30:40 TSI

Editör: Wan Haber