Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yeni büyükşehir yasası ile, büyükşehir olmaya hak kazanan Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a, 'İl Sınırında Büyükşehir Modeli Kocaeli Deneyimi' isimli sunum yaparak, deneyimlerini paylaştı.
Antikkapı Restoran'da düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya ilçe başkanları ve belediye yetkilileri katıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sınırları ilin tamamını kapsayan pilot büyükşehir belediyesi başkanı olarak, uygulama ile ilgili olarak Kocaeli'de yaşananları sunum yaparak anlattı. Kocaeli'de pilot bölge olmadan önce 45 belediyenin bulunduğunu söyleyen Karaosmanoğlu, parça parça olan bu belediyelerin o dönemlerde hizmet etmesinin mümkün olmadığını ifade etti. O dönemlerde 45 belediyeye, 45 başkan seçildiğini, bu başkanların aynı sayıda makam aracı ve şoförü olduğunda ve böylece fazladan birçok masraf yapıldığını söyleyen Karaosmanoğlu, belediyelere gönderilen ödeneklerin ancak bu tarz harcamalara yetebildiğini söyledi. Kocaeli'deki büyükşehir modeli sonrası 45 belediyeyi, 12 ilçe ve 1 büyükşehir belediyesine indirdiklerini belirten Karaosmanoğlu, "Eğer büyükşehir sistemi tüm kentte girmemiş olsaydı yaptıklarımızın yüzde 10'unu yapamazdık" dedi.
Büyükşehir olduktan sonra köylere dahi arıtma tesisi yaptıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, büyükşehir olmadan önceki yılları hatırlatarak şöyle dedi:
"Kendi kasabamda 10 yıl belde belediye başkanlığı yaptım. Yeri geliyordu 100 metre boru alacak paramız olmuyordu. Vatandaşlara su çekmemiz gerekiyordu. Paramız yok da diyemiyorduk. Diyorduk ki; boruyu sen al işçiliğin biz yapalım." Halkın kendilerine verdiği emaneti yere düşürmeyeceklerini, en verimli, en ekonomik, en sürdürülebilir şekilde kullanacaklarını söyleyen Karaosmanoğlu, "Hatay Büyükşehir Belediyesi kanunen oluştu fakat daha fiilen yok. Şuan hazırlık dönemi. Bu dönemi iyi değerlendirmek lazım. Şehrimizi bir bütün halinde planlaması, alt yapısı, ulaşımı, çevresi, sanayisi için ne yapmamız gerekir; ortak akılla, bilgimizi, donanımımızı birleştireceğiz ve Hatay ilimizi daha verimli hale nasıl getireceğimizi planlayacağız. Bu konuda her türlü yürdıma hazırız" diye konuştu. Karaosmanoğlu daha sonra sunumdaki haritalar üzerinden Kocaeli'deki değişimi Antakyalı misafirlere anlattı.
(UU)

09.02.2013 12:06:14 TSI

Editör: Wan Haber