""


Özalp Kaymakamlığı tarafından hizmete alınan ‘Aile Kültür Merkezi’ Van Valisi Münir Karaloğlu ve Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Beraberinde yatırımcı kuruluş amirleriyle Özalp’a adeta çıkarma yapan Vali Münir Karaloğlu’nu İlçe Kaymakamı İsmail Çiçek, Belediye Başkanı Murat Durmaz, kurum amirleri, muhtarlar ve vatandaşlar karşıladı. Kendisini karşılamaya gelen ve geçtiğimiz günlerde hakkındaki tutuklama nedeniyle cezaevinden tahliye edilen Belediye Başkanı Durmaz’a da ‘geçmiş olsun’ dileklerini ileten Vali Karaloğlu, açılış öncesi kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Vali Karaloğlu, konuşmasına 2009 yılında Van’ın ilçelerinde başlattıkları ‘Aile Kültür Merkezleri’nin 2013 yılında tüm ilçelerde hizmete gireceği müjdesini verdi. Ülkemizde kamu ve özel sektördeki kurumları oluştururken kadının dinlenebileceği, ihtiyaçlarını giderebileceği mekanların olmadığını ifade eden Karaloğlu, “Bakıyorum etrafımızda erkek egemen bir toplum var. Maalesef biz toplumu şekillendirirken kurumları oluştururken kamusu, özeli fark etmez. Kadınları düşünmeden mekanları oluşturuyoruz. Düşünün Özalp’in köyünden gelen bir hanımefendi oturabileceği, dinlenebileceği ihtiyaçlarını giderebileceği bir mekanı var mı? Zannetmiyorum. Ama erkekler için kahvehaneler, kafeler, restoranlar her şey erkekler için dizayn edilmiş. Özellikle kamu kurumlarında veya herhangi bir ihtiyacı için ilçe merkezlerine gelen hanım kardeşlerimizin ilçeye geldiklerinde uğrayabilecekleri, kendi ihtiyaçlarını veya çocuklarının ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilecekleri oturup bir çay içebilecekleri kadın kültür merkezlerini her ilçemizde açtık açıyoruz” dedi.


""

Özalp’ta hizmete açılan Aile Kültür Merkezi’nde sadece kadınların dinlenmeyecekleri, aynı zamanda 14 adet kursun olduğu çok amaçlı bir merkez olduğuna işaret eden Karaloğlu, açılan merkeze ilçe halkının sahip çıkması temennisinde bulundu. Toplumu tek kanatla uçurmanın mümkün olamayacağını ifade eden Karaloğlu,”Sadece erkekleri, sadece erkek çocuklarını eğiterek toplumu bir yere vardıramazsınız. Toplum iki kanatlı kuş olarak varsayarsanız iki kanadın aynı anda çarpması gerekir” şeklinde konuştu.


""

Son dönemde hükümetin kız çocuklarının okutulması için pozitif ayrımcılık yaptığına işaret eden Karaloğlu, özellikle muhtarlardan köylerde okumak isteyen kız çocuklarına yardımcı olmalarını istedi. Eğer anne-baba kız çocuğunu değil de erkek çocuğunu okutuyorsa bunun bir kul hakkı olduğunu unutmaması gerektiğinin altını çizen Vali Karaloğlu, şunları kaydetti; “Allah’a hamd olsun bugün her imkanımız var. Eğitim kurumlarımız her geçen gün gelişiyor. Devletimiz daha önce ilköğretim okullarına taşıma imkânı vermişti. Şimdi liselere giden, orta öğretime giden çocuklarımızı da taşıyoruz. Hangi köyde olursa olsun. Yeter ki erkek çocuğumuz, kız çocuğumuz ‘ben okumak istiyorum’ desin. Ekonomik durumu iyiymiş kötüymüş bakmadan her türlü imkanı seferber ederek çocuklarımızı okutmak için çalışıyoruz. Devlet olarak geçen yıl 4 ay içerisinde İmam Hatip Lisesini öğrenci yurduyla beraber hizmete aldık. 4 ay içerisinde 350 kişilik yüksek öğrenim yurdunu bitirdik. Geçmişte bu yatırımlar 5-6 senede bitmezdi. Şimdi 3 ayda 4 ayda bitirip halkımızın hizmetine veriyoruz. Bugün açacağımız bu aile kültür merkezinin öncelikle kadınlarımıza annelerimize bacılarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnşallah burada hem dinlenirler hem de burada alacakları eğitimle hayatlarını renklendirirler, şenlendirirler diye temenni ediyorum. Merkezin yapımında emeği geçen başta ilçe kaymakamımız Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğümüz personeline emeği geçen bütün arkadaşlarımı tekrar kutluyor merkezimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.


Açılışa katılan Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan’da yaptığı konuşmada, Aile Kültür Merkezi’nin açılmasına katkı sağlayan Van Valisi Münir Karaloğlu, İlçe Kaymakamı İsmail Çiçek ve diğer yetkililere teşekkür etti. Orhan, “Hepimiz bugün bir arada bulunarak, kaynaşarak çocuklarımıza, geleceğimize olumlu şeyler üreterek kentimize değer katarak huzur içerisinde bir geleceğe doğru yol alarak böyle bir ortamda bulunarak, güzel sonuçlara vesile olması adına çok güzel bir çalışma. Daha evvel birkaç ilçemizde bu kültürel faaliyetlerin hasıl olacağı bu güzel kültür merkezlerini beraberce açtık. Burada köylerden gelen ilçede alışveriş yapacak işlerini takip edecek kadınlarımız bu imkandan yararlanacaklar. Çocuklarını bırakabilecekleri oyun alanlarına kavuşuyorlar. Kadınlar adına sevindirici bir durum” dedi.


""

Yapılan konuşmaların ardından Aile Kültür Merkezi’nin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Vali Münir Karaloğlu, beraberinde Ak Parti Milletvekili Gülşen Orhan’la birlikte merkezi gezdi. Çocuklara oyuncak dağıtan Karaloğlu ve Orhan, kadınların el sanatları öğrendikleri bölümleri gezdi. Halı dokuma, kuaför ve öğrencilerin ücretsiz üniversiteye hazırlandıkları kursu da gezen Karaloğlu ve Orhan ‘Ebru’ sanatının yapıldığı atölyede ‘Ebru’ yaptıktan sonra kadınların hem öğrendiği hem de ikram için yaptığı mutfak bölümünde ikram edilen pasta ve çay içtikten sonra buradan ayrıldı.

Editör: Wan Haber