Adatepe Barajı'nın sulama kanallarının yapımı amacıyla başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlandı ve bakanlık olumlu rapor verdi. Afşin-Elbistan C ve D Termik Santrallerinin soğutma ve katma suyunu da temin edecek olan barajlar, yaklaşık 500 bin dönüm kurak araziye hayat verecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Karakuz Barajının yapımı ile Adatepe Barajının sulama kanalları için olumlu ÇED raporu verdi.
Adetepe Barajı, Afşin, Elbistan ve Göksun'da yaklaşık 315 bin 540 dönüm araziyi sulayacak. Adatepe Barajı Sulama Projesi aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin-Elbistan D Termik Santralinin soğutma sistemi için saniyede 1.5 metreküp su verecek. Adatepe Barajından aynı zamanda da hidro elektrik santrali (HES) ile elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Aynı zamanda Elbistan'da kurulu bulunan Kalealtı Sulama Birliği İstasyonuna cazibe ile su verilecek ve elektrikli pompaj tesisi kullanılmayacak. Bu çalışmalar yapılırken Altaş, Aşağı Kargabük'ü, Söğütlü Köylerine malzeme ocakları, kum eleme tesisi kurulacak. Altaş Köyü'ne aynı zamanda beton santrali kurulması planlanıyor.
Karakuz Barajı ise, Hurman Çayı üzerine inşa edilecek. Adatepe Barajı'nın gövdesi örnek alınarak, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde yapılacak. Karakuz Barajı'nın toplam 112 bin 720 dönüm arazi sulaması ön görülüyor. Karakuz Barajı'ndan aynı zamanda yeni kurulacak olan AfşinElbistan C Termik Santrali'ne saniyede 0.78 metreküp su verilecek. Karakuz Barajından Altınelma, Arıtaş, Çobanbeyli Kasabaları, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz Köylerinin tarım arazileri sulanacak. Ayrıca Baraj dip savağında tesis edilecek hidro elektrik santrali ile barajda düzenlenen akımlar türbinlenerek enerji üretilecek.
(OZR-AKL-Y)

29.01.2013 15:28:41 TSI

Editör: Wan Haber