İzmir'de, geçen yıl temmuz ayında, bir müzikholde gözaltına aldıkları Fevziye Cengiz'i götürdükleri karakolda dövüp hakaret ettikleri iddiasıyla haklarında 'işkence ve eziyet' suçundan dava açılan polis memurları H.Y., B.S., T.D. ve N.A.'nın yargılanmasına devam edildi. Dayak yediğini iddia eden Fevziye Cengiz, duruşmaya hem mağdur hem sanık olarak katıldı.
Karakol ve Asliye Ceza Mahkemesi'nde tanıklık yapan 4 kişinin adresleri tespit edilemediği için mahkemeye getirilemedi. Fevziye Cengiz'in 3 avukatı, tanıkların kolluk kuvetlerince bulunup asıl yargılamanın yapıldığı Ağır Ceza Mahkemesi'nde dinlenmesini talep etti. Mahkeme başkanı, avukatların talebi üzerine davada kilit tanık olarak gösterilen Hakan Durmaz, Asya Badeli, Turgay Çetin ile Sıdıka Yufka'nın bulunup mahkemeye zorla getirilmeleri için ilgili makamlara yazı gönderdi. Haklarında 4 ila 9 yıl arasında hapis cezası istenen polis memuru, H.Y., B.S. T.D.ve N.A haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Üç polise direnerek hakaret ettiği iddiasıyla toplam 16 yıl hapis istemiyle yargılanan Fevziye Cengiz, iddiaları reddetti. Mağdur sıfatıyla aynı mahkemede ifade veren Cengiz, sanık polislerden şikayetçi oldu. Dava, gelmeyen tanıkların dinlenmesi için Mayıs ayına ertelendi.

ASIL BİZ MAĞDURUZ
İzmir 6.Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davaya Fevziye Cengiz, sanık 4 polis memuru ile avukatlar katıldı. Duruşmada kendisini savunan polis memuru H.Y, şöyle konuştu: "Ekip olarak içkili mekanlara denetime gittik. Fevziye Cengiz aşırı alkollü idi. Kimliğinin olmadığını söyleyerek kimlik vermedi. Bize, 'Siz kimsiniz o... çocukları' diye hakaret etti. Biz de zor kullanarak polis otosuna bindirdik ve karakola getirdik. Bayan, karakolda bize el kol hareketleri yapıp yine küfürler etti. Beni tırnakladı, hakaret etti. Bayanı kollarından tutarken, dengemizi kaybedip yere düştük. Kendisini etkisiz hale getirmek için kelepçe taktık. İşkence suçlamasını kabul etmiyorum"
Diğer polis memurları da aynı beyanlarda bulunarak haklarındaki iddiaları kabul etmeyerek asıl kendilerinin mağdur olduğunu söyledi.
Olay günü Karabağlar Polis Karakol Amiri olduğunu duruşmada belirten polis memuru N.A, sözlerini şöyle sürdürdü: "Olay günü karakolda başka işlemler için bekleyen vatandaşlar vardı. Uygulama yapan sivil polis memuru arkadaşlar, içinde bayanların olduğu bir araçla geldi. Bir bayan sürekli bağırıp hakaretler yağdırıyordu. Daha önce tanımadığım sivil polis memuru arkadaşlar, bağırıp çağıran bayanı benim odama götürdü. Bayan direnip hakaret ediyordu. Polis memuru arkadaşları odada kamera kaydı olduğu konusunda uyardım. Sonra telefon geldi. Ben telefonla konuşurken içeride yaşananları görmedim. Karakolda bekleyen diğer vatandaşlar endişelenmesin diye perdeyi kapattım. Benim yaşanan olaylarla bir ilgim yoktur."

FEVZİYE CENGİZ HEM SANIK HEM MAĞDUR
Duruşmaya üç avukatı ile birlikte hem sanık hem mağdur olarak katılan Fevziye Cengiz, "Bu olayda ben mağdurum. Karakolda beni döven polis memurlarından şikayetçiyim. Benim kendilerini tırnakladığım ve hakaret ettiğim doğru değildir" dedi. Fevziye Cengiz'in avukatları, daha önce Asliye Ceza Mahkemesi'nde dinlenen tanıkların bir kez de Ağır Ceza Mahkemesi'nde dinlenmesini talep etti. Mahkeme başkanı, tanıkların yapılan aramalarda bulunamadığını söyledi. Avukatlar bu konuda ısrar edince mahkeme başkanı, kolluk kuvetlerine yeniden yazı göndererek adresleri tespit edilemeyen tanık Hakan Durmaz, Asya Badeli, Turgay Çetin ile Sıdıka Yufka'nın bulunup mahkemeye zorla getirilmeleri için talimat yazdı.
(AH-HO-Y)

06.02.2013 15:12:47 TSI

Editör: Wan Haber