Gaziantep'e gelen Kazakistan'ın ünlü Karagandı Caz Orkestrası, verecekleri konser öncesi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'i makamında ziyaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleşecek konser öncesi gerçekleşen ziyarette, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Pulattaş ve Kültür Bakanlığı Temsilcisi Ece Çalış ile orkestra üyeleri yer aldı. TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Pulattaş, Kazakistan'ın en ünlü Caz Topluluğu olan Karagandı'nın Türkiye'de verecekleri konserlerin ilkini 9 Ocak tarihinde Ankara'da, ikinci konserlerini Eskişehir'de gerçekleştirdiklerini, üçüncü ve son duraklarının da Gaziantep olduğunu belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı TÜRKSOY'un kuruluşunun 20. yıldönümü dolayısıyla, Türk cumhuriyetlerinde ve Türkiye'de birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Pulattaş, "Biz TÜRKSOY olarak Türk kültürüne hizmetleri geçmiş büyük şahsiyetleri anma yılları ve etkinlikleri düzenliyoruz. Bu sene de Kazakistan'ın milli orkestrasının kurucusu Mulan Tulabayev'in doğumunun 100. yıldönümü. Kazakistan'ın teklifi ile TÜRKSOY tarafından 2013 yılını 'Mulan Tulabayev Yılı' ilan ettik. Bu konser aynı zamanda Tulabayev adına da düzenleniyor. Repertuvarda onun eserleri de yer alıyor. Bu vesileyle birbirimizi daha yakından tanıyacağımıza ve kardeşlik ilişkilerinin gerçekleşeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Karagandı Flarmoni Müdürü Talgat İdrisov'un da aralarında bulunduğunu belirten Pulattaş, Karagandı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında bir 'kardeş şehir' ilişkisi tesis etmek istediklerini, kendilerinin de Gaziantep'te bulunan sanat topluluklarını ve korolarını Karagandı'ya davet ettiklerini aktardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve TÜRKSOY yetkililerine düzenledikleri bu organizasyondan dolayı teşekkür eden Başkan Güzelbey ise, "Kargandılı dostlarımızı kentimizde konuk etmekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

"KÜLTÜR VE SANATTA BÜYÜK HAMLELER YAPTIK"
Gaziantep'te, son zamanlarda kültür ve sanat alanında büyük hamleler yaptıklarının altını çizen Başkan Güzelbey, "İyi çalışan Kültür Daire Başkanlığımız sayesinde kentimize kazandırılan çok önemli eserler var. Bugün de onlardan birini görme imkanına sahip olacak şehrimiz" diye konuştu.
Orta Asya'da hangi Türk cumhuriyetine gitseler, TÜRKSOY ismi ile karşılaştıklarını söyleyen Güzelbey, "2 yıl önce Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de katıldığım bir toplantıda sizden bahsedildiğini duydum. Bu gurur verici bir olay. Bu noktaya geldiğiniz ve ülkemize sunduğunuz katkılardan dolayı sizlere minnettarız" dedi.
Kendilerinin göreve geldiği zamanda belediyede bir 'Kültür Dairesi' olmadığını belirten Güzelbey, "Gaziantep, yakın zamana kadar bir kültür ve sanatın icra edileceği kültür merkezine sahip değildi. Öyle ki belediyemizde bir Kültür Dairesi bile yoktu. Oysa bugün Gaziantep birçok kültür merkezine sahip, kültür ve sanatın yaşatıldığı bir şehir haline geldi. Kazakistan'ın en önemli kentlerinden biri olan Karagandı'nın ünlü sanat topluluğunu kentimizde ağırlamaktan çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.
Bu arada, Karagandı Caz Orkestrası solistlerinden Araylım Jukenova makamda bir Balat ile Sarı Gelin parçasını seslendirirken, orkestranın Saksafon Sanatçısı Maksim Andreyçenko da bir parça çaldı. Karagandı Flarmoni Müdürü Talgat İdrisov ise, Kazakistan geleneklerine göre en sevdikleri kişilere hediye ettikleri yöresel kıyafeti Başkan Güzelbey'e giydirdi. İdrisov Güzelbey'e ayrıca, Kazakistan'ın sembolü olan Dambıra adı verilen altından bir saz maketi hediye etti. Güzelbey de İdrisov'a, "Bizim geleneklerimizde bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır" ifadesini dile getirerek, el yapımı bir bakır kahve fincanı ile Gaziantep'in sembolleri olan kale, baklava ve fıstık üçlemesinin yer aldığı plaket hediye etti.
(MDC-SO-Y)

12.01.2013 17:09:33 TSI

Editör: Wan Haber