Samsun'un Atakum ilçesinde yaşanan kıyı erozyonu ilçe sahilini tehdit ediyor.
Atakum'un Taflan-Çatalçam bölgesinde sahilde kıyı erozyonu yaşanıyor. Uzun zamandır devam eden kıyı erozyonu felaket boyutuna ulaştı. 6-7 kilometre uzunluğunda bir alanda 40-50 metrelik sahilin denize aktığı belirtildi. Yeşilyurt Mahallesi'ndeki kıyı erozyonunu yerinde inceleyen Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, erozyonun Dereköy beldesi tarafına yapılan balıkçı barınağının mendireğinden kaynaklandığını ileri sürerek, "Bu balıkçı barınağı olayını tekrar gözden geçirelim. Bize Allah'ın vermiş olduğu böyle bir güzellik yok oluyor" dedi.
Denizin 40-50 metrelik kumsalı içine aldığını belirten Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, "Denizin geldiği noktadan yaklaşık 40-50 metre kadar gerideydi. Yani 40-50 metrelik bir kumsal vardı. Burada elektrik direklerimiz, aydınlatma direklerimiz, ağaçlarımız vardı. Gördüğünüz gibi bunların hepsi deniz tarafından alındı. Bir yerde bir hata var. Türkiye'de sahillerle ilgili hata üstüne hata yapılıyor. Bizim burada amacımız kimseyi yermek veya kötülemek değil. Şimdi dünyanın en güzel sahillerinden birisi olan 20 kilometrelik bu Atakum sahili Taflan'dan başlayarak doğuya doğru sürekli erozyona uğramaya başladı. Peki, neden oldu bu? Hesapsızca Dereköy taraflarında yapılmış olan balıkçı barınağının mendireğinden oldu diye düşünülüyor. Bu erozyon nereye kadar gelecek? Bu tarafa doğru 'T'ler oluşturuluyor. Bu doğal denizin kıyısı bozuluyor. Bu güzelliği ortadan kaldırıyoruz" diye konuştu.
Yetkililere seslenen Başkan Burma, "Buradan ilgililere ve yetkililere sesleniyorum, bu balıkçı barınağı olayını tekrar gözden geçirebilir misiniz? Bilim adamlarına incelettirip de burada erozyona uğramasına sebebiyet veren o sebebi ortadan kaldırmaya yönelik bir çaba ve çalışma içersinde olabilir miyiz? Bize Allah'ın vermiş olduğu böyle bir güzellik yok oluyor. Buna bir kez daha dikkati çekmek istiyorum. Burada yapılması gerekenler, yapılanlar, yapılacaklar, bunlardan beklenen sonuçlar neyse bunları kamuoyuyla ilgililerin paylaşması gerekiyor. Aslında bütün bunlarda kent yöneticilerinin bir araya getirilip konuşmaları gerekiyordu" şeklinde konuştu.
Sahilin kaybolma yolunda olduğunun altını çizen Başkan Burma, "Yaz aylarında Samsun'da sel felaketi yaşadı. Sonra Samsun Valisi Hüseyin Aksoy tarafından taraflar ve kurumlar bir araya geldi. Herkes orada yapması gereken işi ve görevi üstlendi ve tanımlandı. Herkes görevini yapıyor ve inşallah şimdi o dertten kurtulacağız. İstiyorum ki burası için de olsun ve bir araya gelelim. Biz şu anda endişe taşıyoruz. Biz bu sahilimizi kaybediyoruz. Biz bu sahilin kaybolmasına razı olamayız. Bu sahil sadece Çatalçam'ın, Taflan'ın ya da Atakum'un sahili değil. Bu sahil sadece Samsun'un veya Türkiye'nin sahili de değil. Bu dünyanın güzel sahillerinden ve kumlarından birisidir. Burayı görüyoruz canımız acıyor. Bu yapılar buraları bozacak durumda ise bunlara izin vermemesi gerekiyor. Bu sahili bozan neyse onu tamamen ortadan kaldırmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

TURİSTİK BÖLGEDE KUM KALMADI
Atakum sahilinin yavaş yavaş kaybolduğunu söyleyen Yeşilyurt Mahalle Muhtarı Mustafa karagüzel ise şunları söyledi: "1980'lerde Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan baktığımız zaman Dereköy'ü görüyorduk. Buradaki parke yürüyüş yolu, o zaman Sahil Güvenlik tarafından denizden 60 metre yukarı ölçülerek bize sınır gösterilmişti. Ancak şu anda sahilimiz kalmadı. Burası turistik bölge olarak ilan edildi. Turistlik bölgede kum kalmadı. Biz de buranın sakinleri olarak biran evvel bu erozyonun giderilmesini yetkililerden bekliyoruz."
Sahilin bu durumuna üzüldüklerini ifade eden vatandaşlar ise, "Burada çok güzel bir sahil vardı. Şimdi görüyoruz ve üzülüyoruz. Sahil yıkılarak geliyor. İnşallah bunun çaresi büyüklerimiz tarafından bulunur. Bölge giderse kıyı bitecek. Bu kumsallara Çorum'dan, Amasya'dan, Merzifon'dan birçok insanlar geliyorlar. Buralar yok oluyor" açıklamasında bulundu.
(GKH-SLH-Y)

16.01.2013 16:03:00 TSI

Editör: Wan Haber