Karaciğer yağlanmasının kadın ve erkeklerde aynı sıklıkla görüldüğü ve her 4-5 kişiden birinde oluştuğu belirtildi.
Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr.Halil Duran, sağlıklı bir insanda karaciğer hücrelerinde az miktarda yağ bulunduğunu ve herhangi bir hastalığa neden olmadığını söyledi. Dr.Duran, karaciğerde yağlanmanın arttığı dönemde birtakım yapısal ve fonksiyonel değişikliklere yol açtığını belirtti. Dahiliye Uzmanı Dr.Halil Duran, karaciğer yağlanmasının nedenlerini obezite, şeker hastalığı, açlık veya hızlı kilo kaybı, wilson hastalığı, aşırı A vitamini kullanımı, kortizon içeren ilaçlar, amiodaron, tamoksifen, diltiazem, tetrasiklin, talium, östrojenler ve gebelik olarak sıraladı.

HASTALIK SİNSİ İLERLİYOR
Karaciğer yağlanmasının genellikle hiçbir belirti vermeden sinsice ilerlediğine dikkat çeken Dr.Duran, şöyle konuştu: "Ancak, bazı hastalarda, karnın sağ üst tarafında dolgunluk hissi, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirti görülebilir. Çok nadir olarak karaciğer yağlanmasına bağlı ileri karaciğer hastalığı olan insanlarda kaşıntı, iştahsızlık, sarılık ve bulantı görülebilir. Genellikle tanı başka nedenlerle yapılan karaciger fonksiyon testleri ve karın ultrasonu sonucu tesadüfen konur"

SAĞLIKLI BESLENME ÖNEMLİ
Karaciğer yağlanmasına neden olan sebeplerin bulunup ortadan kaldırıldığını kaydeden Dr.Duran, şunları söyledi: "Örneğin alkol tüketimi sonucu meydana gelen kişilerin alkol tüketimini sonlandırması gerekir. Aşırı kilolu kişilerin ideal kilolarına kavuşmaları gerekir. Kilolu kişilerin uygulamaları gereken diyetleri konusunda mutlaka bir diyetisyen ve hekim kontrolünde olmaları, hastalığın yanlış diyet ile daha kötü seyir kazanmaması için önemlidir. Aynı zamanda yaşam tarzında değişikliklere gidilmeli.Hergün tempolu bir şekilde en azından 45 dakika yürüyüş egzersizi yapılmasına özen gösterilmelidir. Sebze, balık, beyaz et gibi gıda tüketilmeli, fast food tarzı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hastalar, hekim kontrolünde belli aralıklarla tetkik ve takiplerini yaptırmalıdırlar."
(SK-HO-Y)

04.02.2013 11:34:58 TSI

Editör: Wan Haber