Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Karacasu'ya bağlı Güzelbeyli köyünde süt eğitim toplantısı yapıldı.
Karacasu'da faaliyette bulunan Güzelbeyli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerine ve süt üreticilerine yönelik bir eğitim toplantısı düzenlendi. Toplantıda 'Sütte antibiyotik kalıntısına karşı hayvanlarda antibiyotik kullanımı' ile ilgili bilgiler verildi.
Güzelbeyli köy kahvesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Adem Kaplan, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesinden Veteriner Hekimler Aydın Tarı ve M. Uğur Dabanoğlu, Gıda ve Yem Şubesinden Veteriner Hekim İ.Yücel Kayhan Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesinden Mühendis Ferhat Özaçar ve Karacasu İlçe Müdürlüğünden veteriner hekimler katıldı.
Süt üretimi konusunda üreticilere bilgiler veren veteriner hekimler Aydın Tarı ve M. Uğur Dabanoğu, hayvan hastalıklarında antibiyotiklerin kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak, veteriner hekimlerin verdiği reçetelerin uygulanması ve reçetelerin saklanması gerektiğini ifade ettiler.
Antibiyotiklerin etki süresine göre, süte geçmesinin göz önüne alınmasını, antibiyotik kullanılan hayvanlardan elde edilen sütlerin, antibiyotik kalıntı miktarlarının izlenmesi gerektiğini ifade eden Dabanoğlu, kalıntı bulunan sütlerin hiçbir şekilde kullanılmamasını ve özellikle diğer sütlere karıştırılmamasını istedi.
Veteriner hekim İ. Yücel Kayhan da, 5996 sayılı kanuna göre süt işletmelerinde uyulması gereken kuralları anlatarak süt işletmelerinde kayıt tutulmasının önemini vurguladı. Mühendis Ferhat Özaçar ise, kooperatiflerin önemine değinerek, herkesin sorumlu olduğunu tüm ortakların bilinçli ve birlikte hareket etmelerini istedi. Özaçar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı hayvancılık projeleriyle ilgili bilgiler verdi.
Toplantı esnasında ve sonrasında kooperatif üyeleri ve süt üreticilerinden gelen sorular değerlendirilerek cevaplandırıldı. Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Adem Kaplan'ın üreticilere teşekkür etmesinin ardından toplantı sona erdi.
(MB-İK)

28.01.2013 10:42:15 TSI

Editör: Wan Haber