Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, 5084 sayılı teşvik yasasının yerine gelecek olan yasanın yeni yatırımlara yönelik olacağını belirterek, "Yeni bir teşvik yasası çıkacaksa mevcut esnaf korunmalı, hatta küçük işletmelerde teşvikten faydalanan sigortalı sayısı 5'e kadar indirilmeli ve stopaj vergisiyle beraber 460 TL'yi bulan SSK primi aşağı çekilmelidir" dedi.
Bölge ekonomisinde çakıl taşı görevi yapan ve hâlihazırda aktif ticari faaliyetini devam ettiren esnaf ve sanatkârın korunması ve desteklenmesi için ağır kış şartları da göz önünde bulundurularak 5084'ten daha iyi bir yasa çıkartılması gerektiğini dile getiren Karaca, "Şehrimizde yaşanan ekonomik durgunluğun önüne geçilebilmesi için, Hükümetin bir an önce kanuni bir değişiklik yaparak stopaj vergisiyle birlikte 460 TL'yi bulan SSK primini aşağı çekmesi gerekmektedir. Erzurum'un da içinde bulunduğu 49 ilde 2009 yılında 3 yıl daha uzatılan 5084 sayılı teşvik Yasası'nın sonlandırılması ekonomiye büyük darbe vurduğu gibi işsizliği de yeniden arttırmıştır" diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün yetkililere 5084 sayılı yasanın önemini belirten yazılar gönderdiklerini kaydeden Karaca daha sonra şunları kaydetti; "Ayrıca milletvekillerimizle de görüşerek konuyla ilgili girişimlerde bulunmalarını talep ettik. Günümüz iş dünyasını zorlayan ekonomik şartlar 49 ili kapsayan 5084 sayılı yasanın ilk uygulanmaya başlandığı dönemden itibaren önemli hale getirmiştir. Yasanın uygulama süresinin 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesi, yatırım yönünden sıkıntı çeken bölgenin ve dolayısı ile ilimizin ekonomik sorunlarını daha da arttıracaktır. 2009 yılında süresi uzatılan teşviklerden şehrimizde yüzlerce işletme faydalanmakta idi. Özellikle sigorta prim yükünü hafifleten bu yasanın devam etmemesi durumunda sigortalı çalışanın azalacağı ve kayıt dışının artacağı bir gerçektir. Yüksek primin ülke ekonomisine hiçbir katkısı olmaz. Başta Erzurum olmak üzere birçok ilde yeni yatırımlar duracak ve mevcut yatırımlar ya kapanma noktasına gelecek ya da gelişmiş illere taşınacaklardır. Zira yeni teşvik yasası sadece yeni yatırımlara destek vermekte, bu yasanın mevcut işletmelere hiçbir katkısı bulunmamaktadır. 5084 sayılı yasa istihdamı desteklemek içindi; yeni çıkacak yasa ise yeni ve büyük yatırımları desteklemektedir. Mevcut işletmelerin sağlıklı bir şekilde ekonomiye ve istihdama katkısı için bu yasanın uzatılması gerekirdi."
(ERZ-AT-Y)

31.01.2013 13:47:21 TSI

Editör: Wan Haber