Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol projesi ile ilgili arazilerin bedelsiz olarak toplulaştırılacağı iddialarına Karacabeyli ve Mustafakemalpaşalı çiftçilerin tepki göstermesi üzerine Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.
AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, İl Başkanı Sedat Yalçın, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Toplama Daire Başkanı Hacı Veli Deveci, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Meclis Başkanı Nuri Karaca, köy muhtarları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı toplantı Ticaret Borsası salonunda yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Milletvekili Önder Matlı, amaçlarının bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olduğunu söyleyerek, ''Bu toplulaştırma köylülerin menfaati için yapılıyor, otoyola güzergah ayarlamak için değil. Karacabey'de çok sayıda dağınık parsellerde araziler var. Bunları birleştirip köylülerimizin arazilerinin değerini artırmayı düşünüyoruz. Basında toplulaştırma yapılırken arazilerin bedelsiz olarak alınacağı yönünde haberler yer aldı. Fakat böyle bir şey söz konusu değil. Herkese bedeli ödenecektir.'' şeklinde konuştu.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Toplama Daire Başkanı Hacı Veli Deveci de, konuşmasından toplulaştırma hakkında bilgiler verdi. Toplulaştırmayı, parçalanmış tarım arazilerini daha verimli kullanılabilir hale getirmek için yaptıklarını söyleyen Deveci, ''Proje 16 bin hektar tarım arazisinden geçiyor. Bu yanındakilerle beraber 35 bin hektarı kapsıyor. Bursa'da Nilüfer, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinden geçiyor. Bizim amacımız Karayollarına güzergah sağlamak değil. Bizim amacımız tarım arazilerini değerlendirmek. Yapacağımız çalışmalar neticesinde arazileriniz değerlenecek ve her parsel yola çıkacak. Toplulaştırma yerine kamulaştırma yapılsaydı birçok araziden arta kalan arazi ziyan olacaktı. Tarımsal amaçlı altyapı hizmetleri için yüzde 10 kesinti yapılacak deniliyor. Bunu düzeltmek gerekir. Bu yüzde 10 değil, yüzde 10'a kadardır.'' dedi.
Toplantıda söz alan Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, alınan bakanlar kurulu kararında toplulaştırmanın bedelsiz yapılacağının belirtildiğini iddia ederek, ''Buna izin vermeyiz ve hakkımızı hukuki yolla aramaya devam edeceğiz.'' dedi.
Karaca, ''Alınan toplulaştırma kararında, toplulaştırmanın bedelsiz olarak yapılacağı belirtilmiş. Biz otoyola karşı değiliz, bedelsiz toplulaştırmaya karşıyız. Toplulaştırma tarım için yapılır, verim artsın diye yapılır. Fakat çoğu köy tarıma çok elverişli değil ve çoğunun arazisi de elinden gitmiş durumda.
Otoyol toplantısının ardından AKP İl Başkanı Sedat Yalçın da katılımcılara Büyükşehir Kanunu hakkında bilgiler verdi. Bunun önemli bir kentleşme projesi olduğunu ifade eden Yalçın, yasa hakkında sunum yaptı.
(İTU-MŞ)

11.01.2013 17:27:47 TSI

Editör: Wan Haber