Bursa'nın Karacabey ilçesinde köylere süt toplama merkezleri kuruluyor.
Karacabey Süt Üreticileri Birliği, daha kaliteli süt toplanması için 13 köye süt toplama merkezi kuracağını açıkladı. Bu konuda Süt Birliği'ne en büyük destek ise Karacabey Belediyesi'nden geldi. Belediye Başkanı Ergün Koç, köylere süt toplama binalarını belediyenin yapacağını söyledi.
Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Erdem ve yönetim kurulu üyeleri, Belediye Başkanı Ergün Koç'u ziyaret etti. Subaşı, Sultaniye, Karasu, Tophisar, Seyran, Yolağzı, Beylik, Akhisar, Küçükkaraağaç, Şahmelek, Ortasarıbey, Hotanlı ve Bakırköy'e kurulacağı belirtilen süt toplama merkezleri projesi için valilik, kaymakamlık ve köy muhtarlıklarından onay alındığını söyleyen Erdem, proje ile ilgili Koç'a bilgi verdi.
Karacabey'in günlük ortalama süt miktarının 245 bin litre olduğunu belirten Başkan Erdem, ''Bu süt miktarının 155 bin litresi, büyük ve orta ölçekli işletmeler tarafından kendi soğutma tanklarında hijyenik olarak toplanıyor. Bu, toplam süt miktarının yüzde 60'üne denk gelmektedir. Kalan yüzde 37'lik kısmı olan 90 bin litre süt, merkezi toplama sistemi dediğimiz ve köylerde kuracağımız AB standartlarındaki süt toplama merkezlerinde toplanacak. Şu an 13 köyde kuracağımız proje için köy tüzel kişiliğinden 25 yıllık arsa kiraladık. Süt toplama merkezinin maliyeti, inşaat, süt soğutma tankı, jeneratör, online bilgisayar sistemi, güneş enerjisi sistemi ve çevre düzenlemesi ile birlikte yaklaşık 1 milyon 550 bin lira civarındadır. Yakın zamanda inşaatlarına başlayacağımız AB standartlarında modern süt toplama merkezlerinde aynı zamanda online bilgisayar sistemi kurulacak. Süt döken müstahsilin eline sütmatik diye adlandırdığımız bankamatik kartı verilecek, post cihazından direkt üreticinin kartına yansıyacak, hem birliğinin ana bilgisayarına, hem de sütü alan sanayicinin muhasebe kayıtlarına girmiş olacak. Yapılacak bu otomatik işlem kaydı, üretici ile birlik ve sanayici arasındaki litre ihtilafını ve kayıt kargaşasını ortadan kaldıracak'' şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Ergün Koç da, kanunlar çerçevesinde ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını belirterek, ''Köylülerimizin mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. Proje çok güzel olmuş. İnşallah en kısa zamanda hayata geçirilir ve bizde belediye olarak 13 köye kurmayı düşündüğünüz süt toplama merkezlerinin binalarını yapıp bu güzel hizmete ortak oluruz'' şeklinde konuştu.
Başkan Koç, Süt Birliği Başkanı Mehmet Erdem'den projeleri alarak, en kısa sürede 13 binanın yapımı için ihaleye çıkacaklarını söyledi.
(İTU-MŞ)

17.01.2013 13:18:36 TSI

Editör: Wan Haber