Kirazıyla dünyaca ünlü olan Çanakkale'nin Lapseki ilçesine yılın ilk karı düştü. Meyve ağaçlarındaki erken uyanmanın önüne geçen kar yağışı, üreticilerin yüzünü güldürdü.
Çanakkale ve çevresinde etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkilerken, Lapseki ilçesinde kiraz üreticileri, kar yağışını memnuniyetle karşıladı. Sezondaki hasadın yüksek olması açısından kar yağışının büyük önem taşıdığını söyleyen meyve üreticisi Ayhan İnan, "Lapseki'de yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 80'i meyvecilikle uğraşıyor. Eğer bu kar yağmasaydı meyve ağaçlarımızın dallarındaki gözler açılacaktı. Ne çiftçi borçlarını ödeyebilirdi, ne de ailelerin geçimini sağlayabilirdi. Şükürler olsun karımız yağdı. Bu Lapsekili üreticilerimiz için bulunmaz bir nimettir" dedi.
Lapseki Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Halil Ergün, yağışların meyve ağaçlarındaki göz uyanmasını ertelediğini söyledi. Başkan Ergün, anormal hava olaylarının üreticileri zor duruma soktuğuna da değindi. Mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıklarının hasat dönemindeki bereketi düşürdüğüne dikkat çeken Ergün, "Bunun maddi ve manevi olarak külfetini meyve yetiştiricileri çekiyor" dedi.
Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hatice Ceren, "İlçemizde 25 bin dönümlük alanda şeftali ve 8 bin dönümlük alanda da kiraz yetiştiriciliği yapılmakta. Bu gerçekten de çok önemli bir rakam. Kar yağışıyla birlikte meyve kış ağaçlarındaki uyuma dönemi de sağlıklı olarak gerçekleşmiş oldu. Ağaçların erken uyanmaması demek, hasat dönemde bereketli bir meyve üretimi anlamına geliyor. Havaların aniden ısınıp soğuması söz konusu olursa bu sefer açan çiçekler dallar üzerinde kuruyarak üretimde verimsiz bir dönemin geçmesine sebebiyet verebilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve devlet desteğiyle don hasarlarımızda çiftçilerimize yüzde ellilere varan bir destek söz konusu. Özellikle don olaylarında bu desteğe ek olarak devlet tarafından ayrı bir destek söz konusu. Bu sigortadan yararlanabilmek için çiftçilerimizin kayıt sistemine başvuru yapmaları gerekiyor. Mevsimsel olayların anormal yaşandığı günümüzde çiftçilerimizin bu koruma kapsamına girmelerini tavsiye ederim. İnşallah havalar özellikle kış döneminde kar yağışlı olarak devam ederse ağaçlardaki uyumayla birlikte bahar döneminde daha sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır" diye konuştu.
(MU-YS-E)

27.01.2013 17:52:16 TSI

Editör: Wan Haber