Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Veliköy'de bu yıl 18'incisi düzenlenecek olan Kar Üstü Karakucak Güreşleri'nin 9 Şubat 2013 Cumartesi günü yapılacağı belirtildi.
Kaymakam Abdullah Köklü ve İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Üsteğmen Bülent Keskinsoy, Veliköy'de güreşlerin yapılacağı bölgede incelemelerde bulundu. Veliköy'de, tarihi 300 yıllık olan Kar Üstü Karakucak Güreşleri için hazırlıklar tamamlandı. Şavşat Kaymakamlığı, Veliköy Muhtarlığı ve Merkezi İstanbul'da bulunan Şavşat Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği geleneksel güreşler için çalışmalar devam ederken bu yıl geçen yıllara oranla gerek sporcu gerek izleyici olarak katılımın yüksek olacağı bildirildi.
Şavşat Kaymakamı Abdullah Köklü, güreşlerin sorunsuz ve huzur içerisinde yapılabilmesi için ne gerekiyorsa devlet olarak bütün imkanları seferber ettiklerini söyledi. Bu yıl katılımın geçen yıllara oranla daha kalabalık olmasının beklendiğini anlatan Köklü, şöyle konuştu: "Aldığım bilgilere göre katılan pehlivan sayısında artış var. Kar Üstü Karakucak Güreşleri'nin Türkiye'deki tek adresi Şavşat Veliköy'dür. Onun için bu işi biz çok ciddiye alıyoruz. Bu güreşler Türkiye'de tek olması sebebi ile ilimizin ve ilçemizin tanıtımına önemli bir katkı sağlayacaktır." Tarihi çok eski yıllara dayanan bu güreşlerin 18'ncisinin yapılacağını anlatan Köklü, şunları söyledi: "Bu güreşler bu bölgede uzun yıllar devam edecek. Daha önce güreş alanında ve çevrede bazı eksiklikler vardı. Biz bunların hepsini tespit ettik ve hepsini giderdik. Artık güreşçilerimizi ve izleyicileri bekliyoruz. Bu güreşlere sadece Şavşat Veliköy kar güreşleri olarak bakmamak lazım. Bu güreşler Artvin'e ve ülkemize mal edilmiş durumdadır. Bunu daha ilerilere taşımak bizlerin ve herkesin görevidir."

KAR YAĞSIN YOLLARI AÇMAK BİZİM İŞİMİZ
İnceleme yapılırken kar yağışının başlaması Kaymakam Abdullah Köklü'yü sevindirdi. Bu güreşlerin kar güreşleri olduğunu anlatan Köklü, şöyle konuştu: "Kar olmadan kar güreşi olmaz. Türkiye'de tek bizim ilçemizde yapılmaktadır. Yeter ki kar yağsın yolları açmak bizim işimiz."
Köy meydanında, kar üstünde 13 kategoride yapılacak güreşlere, Artvin, Ankara, Tokat, Edirne, İstanbul, Sivas, Karamürsel, Kahramanmaraş, İzmit, Amasya, Erzurum, Samsun ile yurt dışından Gürcistan, Acaristan ve Tiflis'ten 150'den fazla güreşçinin katılması bekleniyor.
(NU-EK-HO-Y)

04.02.2013 11:28:30 TSI

Editör: Wan Haber