Ordu'da pazartesi günü başlayan ve giderek etkisini artıran kar yağışı yüksek kesimlerde hayatı felç etti.
4 gündür eğitime ara verilen yüksek kesimlerde köy yollarının büyük bir kısmı kapalı. Ordu'nun Çaybaşı ilçesi İlküvez beldesinde kar kalınlığı 2 metreyi bulurken, karın ağırlığına dayanamayan halı saha ve belediye garajının çatısı çöktü.
Pazartesi gününden itibaren başlayan ve giderek etkisini artıran kar yağışı nedeniyle yüksek kesimlerde kar kalınlığı yer yer 2 metreye ulaştı. Kar yağışı dünden itibaren kesilse de yağan kar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Enerji hatlarında meydana gelen arızalar nedeniyle sıkı sık elektriklerin kesildiği İlküvez'de ulaşım güçlükle sağlanıyor.
İlküvez beldesinde 2 metreyi bulan kar nedeniyle insanlar evlerinde mahsur kaldı. Kapıdan dışarı çıkmanın mümkün olmadığı belde de insanlar küreklerle yürüyebilecekleri kadar yol açıp, günlük hayatını sürdürmeye çalışıyorlar. Son yılların en çetin kış şartları ile mücadele etmeye ve hayatta kalmaya çalıştıklarını belirten belde halkı, "Soğuktan sular dondu. Kar eritip su ihtiyacımızı karşılamaktayız. Tipi yüzünden göz gözü görmüyor. Evden dışarı çıkmakta zorlanıyoruz. Tipi yüzünden açılan yollar hemen kapanıyor. Belediye ekipleri belde merkezinde ki yolları günde iki bazen üç kez açmak zorunda kalıyor" dediler.
Belde de ekiplerin karla mücadelesi aralıksız devam ederken, açılan yollar kısa sürede tipi yüzünden kapanıyor. Tipi yüzünden bazen saatlerce yolda kalan insanların imdadına ise belediye ve karayolları ekipleri yetişmeye çalışıyor.

ÇATILAR KARIN AĞIRLIĞINA DAYANAMADI
İlküvez beldesinde, yoğun bir şekilde yağan kar, belediye araç parkı ile halı sahanın çatısının çökmesine neden oldu. 2 yıl önce de rüzgardan çatısı zarar gören halı saha, son kar yağışı sonrasında ağırlığa dayanamayarak çöktü ve kullanılmaz hale geldi. Öte yandan belediyenin araç parkının çatısı da karın ağırlığına dayanamayarak çöktü ve garajda bulunan 5 araç zarar gördü.
İlküvez Belediye Başkanı İsmet Yanık, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle belde halkının zorlu günler geçirdiğini belirterek, her yarım saatte bir kapanan Çaybaşı-İlküvez yolunu açık tutmaya çalıştıklarını söyledi. Başkan Yanık, karla mücadelede 10 bin litre yakıt harcadıklarını ifade ederek, "Beldemizde bulunan halı saha yağışa dayanamayarak çöktü. Araçlarımızın bulunduğu garaj çöktü. Birçok aracımız karın altında kaldı ve birçoğu da kullanılamaz hale geldi" dedi.
Beldede ki yolların ulaşıma açılabilmesi için 30 bin litre yakıt harcanacağını öngördüklerini de ifade eden Yanık, "Yöremiz geniş havzasıyla hep bizim imkanlarımızdan istifade etmek istiyor. Takdir edilmelidir ki bu da bizi yoruyor. Bunun için de desteğe ihtiyacımız var. Şu anda beklemekten başka yapacak bir şeyimiz yok. İmkanlarımız ölçüsünde hasta olan vatandaşlarımızla ilgilenmeye çalışıyoruz. Kar yağışı aralıksız sürüyor. 2 metreyi aşan kar kalınlığı rüzgarında yaptığı yığıntılarla beraber yer yer 3 metreyi aşıyor. Yağışın durmasını ve erimesini beklemekten başka çaremiz yok" diye konuştu.
(SG-SLH-Y)

12.01.2013 13:03:10 TSI

Editör: Wan Haber