Muş'un Varto ilçesinde 3 günden beridir etkili olan kar yağışı ilçeye bağlı tüm köy ve mezraların yollarını kapatırken esnaf da siftah edemiyor.
Köylülerin kar yağışı ve tipi ile soğuk sebebiyle şehre gelmediklerini belirten esnafların işlerinde büyük bir düşüş yaşandığı belirtildi. Çarşı pazarın boş olduğunu söyleyen esnaf, siftah bile edemediklerini belirttiler. Soğuk havaların ticareti büyük ölçüde etkilediğini belirten Varto Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ural Tepeli, işlerde büyük bir düşüş olduğunu söyledi. Kar, tipi ve soğuk sebebiyle köyde yaşayan vatandaşların şehre gelmediklerini belirten Ural Tepeli, "Kış mevsimi ile birlikte etkili olmaya başlayan kar ve tipi ve soğuklar esnafı etkiledi. Son günlerde işlerde büyük bir düşüş olduğu gözleniyor. Önceden yaşanan yoğunluktan şimdi eser yok. Hele kar yağdığı zaman çarşı pazarda insan bulmak zor. Köyde oturan vatandaşlar yollar kapandığı zaman şehre gelemiyor. Yani kar ve soğuk esnafı vurdu" dedi.
Soğukların artması ve gündüzlerin kısa olması sebebiyle köylerde yaşayan vatandaşların şehre çok sık gelmediğini hatırlatan Tepeli, şunları söyledi:
"Kış mevsiminde saat 16.00'da hava kararıyor. Gündüzler çok kısa. Bununla birlikte bir de havalar çok soğuk olunca köylü çok acil işleri olmadığı müddetçe şehre gelmiyor. Böylece acil olmayan alışverişlerini de erteliyor. Köyden şehre gelmeyen vatandaşlar, özellikle kahvehane, lokanta ve gıda sektörlerini büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle de esnaf çek ve senetleri ödemekte güçlük çekmektedir. Bu tür olumsuz hava şartları bir nevi doğal afet olur. Yetkililerin esnaflarımıza bu konuda destek olmaları gerektiğinin kanaatindeyim" dedi.
İlçe esnafından Abdurahman Yalçin ise "İlçemizde etkili olan kar yağışı gerçekten esnafı vurmuştur. Esnaf sabah iş yerini kazanırım umuduyla açarken, akşama kadar en az 20 kilo kömür yakıyor ve siftah etmeden evine bir ekmek dahi götüremiyor. Esnaflar şimdilik doğal afet yaşıyor diyebiliriz. Yetkililerin esnaflara çek ve senetleri yönünde iyileştirme ve kendilerinde destek etmeleri gerektiğini düşünüyorum" dedi.
(FÇ-MET-Y)

08.01.2013 12:03:25 TSI

Editör: Wan Haber