'Türkiye Şehitleriyle Yürüyor' programı kapsamında Kars'ın Sarıkamış ilçesinin Kızılçubuk köyünden başlayan ve Yukarı Sarıkamış Şehitler Mahallesi'nde son bulan 7 kilometrelik anma yürüyüşüne Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da katıldı.
Kars Sarıkamış'ta düzenlenen 'Türkiye Şehitleriyle Yürüyor' anma programı kapsamında, Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen binlerce kişi Allahuekber Dağları'nda vefa yürüyüşüne katıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 7 kilometrelik yürüyüşü Kars Valisi Eyüp Tepe, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Belediye başkanları, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç ile diğer protokol temsilcileri, Türkiye'nin farklı illerinden gelen çok sayıda vatandaş, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, üniversite öğrencileri ve askeri birliklerle tamamladı.
Bakan Kılıç, 2 bin 800 rakımlı Soğanlı Dağı zirvesindeki şehitlik anıtı önünde yaptığı konuşmada, ''10 bin gencimizle birlikte şuhedanın izinde yürüyüşümüzü gerçekleştiriyoruz. Gençlik şuhedanın izinde. Bu dağlardaki on binlerce üniversiteli genç kardeşimiz şuhedanın izinde bir hayat sürmeye hazır olduklarını dün ve bugün tüm Türkiye'ye ispat etmiş oldular. Sarıkamış'ta Allahuekber dağlarındaki bu yürüyüşe katılan onbin gencimizi doğuran analardan, onların doğumuna vesile olan babalardan Allah razı olsun. Tıpkı 98 sene önce bu dağlarda karda nefesi bile donarak şehadet şerbetini içen on binlerce vatan evladının analarından, babalarından Allah'ın razı olduğu gibi, bugün bu dağlarda şu hedanın izini süren, şuhedanın ruhunu Fatihalarla yad eden genç kardeşlerimizin dünyaya gelişine vesile olan ana babalardan da binlerce kez Allah razı olsun. Bugün dağlardayız, Allahuekber dağlarındayız. Şuhedanın ayak izine yüz sürmek üzere bu dağlardayız. Askerimizle birlikte bu dağlardayız, üniversiteli gençlerimizle birlikte bu dağlardayız. Şuna inanıyoruz ki yüz yıl öncesini idrak edemeyen nesillerin yüz yıl sonrasını inşa edebilmesi mümkün değildir. Şuhedanın izinden Sarıkamış'a gelişimizin Allahuekber dağlarına tırmanışımızın sebebi hikmeti budur. Yüzyıl öncesini idrak eden nesiller meydana getirebilirsek yüzyıl sonrasını, 2023 ve 2071 hedeflerini, daha da ilerisini tasavvur edebilecek, inşaa edebilecek nesiller yetişmesine büyük katkılar sağlamış olacağız. Gelecekte inşallah bu dağlar gençlik kamplarıyla kışıyla ve yazıyla tarihin, ecdadın yad edildiği yegane mekanlar arasında yerini alacak'' dedi.
Ankaradan katılan genç kız ise "Şehitlerimiz anmak ve şehitlerimizin yaşadığı atmosferi bizde solumak için bu yürüyüşe katıldık. Buranın maneviyatını kalpten ve yürekten hissederek şehitlerimizle beraber bu yollarda yürüyoruz" dedi.
Düzenlenen yürüyüşe, ellerinde bayraklar ve Atatürk'ün posterleri ile yürüyen katılımcılar 7 kilometrelik Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu Türkiye Dağcılık Federasyonu temsilcileri önderliğinde takip ederek, 2 bin 800 rakımlı Soğanlı Dağları'nın zirvesinde ulaştı. Katılımcılar burada şehitler için saygı duruşunda bulunup, dua etti. Saat 10.30'da inişe geçen katılımcılar, Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne giderek yürüyüşü tamamladı.
(OY-AT-Y)

06.01.2013 14:21:06 TSI

Editör: Wan Haber