Haber:Adil HARMANCI

Van, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerden hemen önce iller yasasında yapılan değişiklikle Büyükşehir statüsü kazandı.

Değişiklik yasasına göre, o zamana kadar İl Genel İdaresi denetiminde bulunan tüm varlıkların belediyelere devredilmesi gerekiyordu.

Bunlardan birini de Kapıköy Sınır Kapısı oluşturuyordu.

GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ'NE VERİLDİ

Ancak seçimlerden sonra sınır kapısı, sorumluluk bölgesinde bulunan Saray ilçe belediyesi yerine Gümrük Müdürlüğü'ne devredildi.

Bunun üzerine harekete geçen belediye, sınır kapısının belediyeye devredilmesi gerektiği iddiasıyla konuyu yargıya taşıdı.

MAHKEME SÜRÜYOR

Saray Belediyesi Eş Başkanı Abdulkadir Çalışkan, mahkemenin halen sürdüğünü söyledi.

Belediyenin çevre düzenlemesi dâhil kapıdaki tüm işleri yaptığını belirten Çalışkan, şöyle dedi:

"Belediyenin sorumluluk alanında olduğu için oradaki temizlik ve benzeri tüm işleri biz görüyoruz. Zaten Büyükşehir uygulaması ile kapı resmen belediyenin oldu, ama valilik birçok İl Özel İdaresi araç gereci gibi sınır kapısını da kafasına göre başka bir kuruma verdi. Biz de bunu mahkemeye verdik. Eminiz ki mahkeme lehimizde sonuçlanacaktır" diye konuştu.

"ZATEN GELİR YOK"

Belediyeyi 1 milyon 470 bin TL borçla devraldıklarını belirten Çalışkan, belediyenin iller bankasından gelen para dışında hiçbir gelirinin olmadığını söyledi.

Sınır kapısının gelirinin çalışmalarını rahatlatacağını anlatan Çalışkan, şunları kaydetti:
"Sınır kapısındaki dükkan ve kantar gelirlerinin belediyeye ait olması gerekiyor. Biz belediye olarak zaten çok zor durumdayız. İşe başladığımızda iki tane araç vardı, onlar da bozuktu. Almanya'dan bir tane ikinci el greyder aldık, şimdi işlerimizi bununla görüyoruz.

Sınır kapısındaki gelir bu anlamda bize katkı yapacaktır. Gümrük Müdürlüğü'ne verilmesini doğru bulmuyoruz. Yargı süreci devam ediyor. Ama belediyeye ait olan bir varlığın başka bir kuruma verilmesine gerçekten anlam veremiyoruz." / Prestij Gatesi

Editör: Wan Haber