TSO önünde bir araya gelen otel ve konaklama tesisi işletmecileri Van TSO, TURSAB BYK, ESOB ve Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın da desteği ile bir basın açıklaması düzenlediler. Burada basın metnini okuyan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 21 Ağustos 2015 tarihinde gümrük memurlarının kaçırılması olayının ardından Kapıköy Sınır Kapısı’nın iki aydır kapalı olduğuna değinen Takva, kaçırılan gümrük memurlarının serbest bırakılmasına, olayların üzerinden zaman geçmesine ve kentteki tüm dinamiklerin çağrılarına rağmen, Kapıköy Sınır Kapısı’nın hala kapalı tutulduğunu söyledi. Van il merkezine 100 kilometre uzaklıkta bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nın, Türkiye ile İran arasında giriş çıkışların yapıldığı ve Van açısından stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli konuma sahip olduğunu belirtti. Yaklaşık iki aydır Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı tutulduğunu ifade eden Takva, “Kapıköy Sınır Kapısı, son yıllarda ilimizin ekonomisini ciddi anlamda ayakta tutan bir öneme sahiptir. Özellikle son iki yılda çözüm sürecinin olumlu seyri ve Van’ın bölgede giderek artan önemi nedeniyle Kapıköy Sınır Kapısı, tabiri caiz ise Van ili için can damarı olmuştur” dedi.

"OTELLERİMİZİN ÇOĞU KAPANMAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK”
Bölgede yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle Van’ın ekonomik anlamda darbe aldığını vurgulayan Takva, “Özellikle turizm sektörü can çekişmektedir. Ağustos ve eylül ayları turizm sezonu olmasına rağmen, maalesef bu aylarda otellerimiz büyük zararlar yaşamıştır. Doluluk oranının yüzde 15’lere kadar düşmesi nedeniyle otel işletmeleri giderlerin altından kalkamaz hale gelmiş ve personel çıkararak tedbirler almaya çalışılmıştır. Bunun yanında personel ücretleri, kira giderleri elektrik-su faturaları ödenemez hale gelmiştir. Böyle giderse otellerimizin çoğu kapanmayla karşı karşıya kalacaktır” ifadelerini kullandı.

İran pazarının gerek ekonomik, gerekse sosyal ve kültürel açıdan Van için çok önemli olduğuna dikkat çeken Takva, “İran’a en yakın il olan Van, son yıllarda İranlı turistlerin en önemli tercihlerinden biri olmuştur. Başta Nevruz tatili olmak üzere, yılın tüm aylarında İranlı turistler, Van’a önemli bir ekonomik canlılık kazandırmıştır. Bu nedenledir ki gerek esnaf, gerekse biz otelciler ve diğer turizm bileşenleri (restoran, seyahat acentesi, alış-veriş merkezleri) ekonomik açıdan büyük kazanç sağlamışlardır” diye konuştu.

Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasının ilin ekonomisi açısından çok büyük önem arz ettiğini belirten Takva, bu olumsuz durumun devam etmesi halinde Van’da otelciler başta olmak üzere ilin ekonomisinin çökeceğini söyledi. Gümrük Bakanlığı başta olmak üzere, yetkililerin biran önce gerekli duyarlılığı gösterip, Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için gerekli talimatları vermelerini beklediklerini de sözlerine ekleyen Takva, “Komşularımızla ticaret yapmak istiyoruz. Dünya da sınır şehirleri zengin ve hareketlidir. Bizde ise tam tersi durum söz konusudur. Bu nedenle bizler 300 kilometrelik sınırda sadece bekleyenler olmak istemiyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: Wan Haber